Tuinhuisjesterreur volkstuin Soest veroorzaakt verbijstering en angst

De totale ravage na de brand op het volkstuinencomplex De Uitwijk in Soest.© foto Caspar Huurdeman

Hans van Keken
Soest

Verbijstering en toch ook wel angst, deze dag, daags nadat op volkstuinencomplex De Uitwijk twee tuinhuisjes als een fakkel afbrandden.

Wat stinkende resten verkoold hout, daken en muren finaal weggebrand, een geur van verbrand plastic. Van het gereedschap is weinig over. Een troosteloze aanblik vandaag op de Soester Eng. Rijen bietjes verschroeid, van de verdroogde stokbonen kan ook al niet meer geplukt. De een na de ander komt vandaag even langs om naar de puinhoop te kijken, helemaal achteraan het grote complex van zo’n 125 tuinen.

„Wat een ravage”, zegt een Turkse man hoofdschuddend. Een ander toont op zijn mobieltje een filmpje van de brand. Metershoge vlammen, dikke zwarte rook vele tientallen meters de lucht in, een sirene kondigt de komst van de brandweer aan. De brand is het gesprek van de dag.

Dat het aangestoken is, daar is iedereen het wel over eens. Ook omdat in juni een paar meter verderop ook al een huisje afbrandde. De tuinders weten van wie. Beide van Turkse komaf. Van Isach en Hassan, beter bekend als Arjan. Beiden blijken nog op vakantie in Turkije. „Hassan is een neef van mij”, zegt een Soester die alleen zijn achternaam (Kurt) wil geven. „Bij die eerste brand denk je nog, iemand heeft wat tegen hem. Maar nu denk ik gewoon aan een pyromaan”, concludeert hij.

Het vuur heeft opvallend snel om zich heen gegrepen, zo is het vermoeden. „Lijkt alsof er benzine bij is gegooid”, stelt een ander. Ze vinden het vreselijk voor de twee gedupeerde mannen. „Isach is hier al de hele zomer met zijn gehandicapte dochter”, weet een vrouw, die een aantal jaren ook bestuurslid is geweest. „En dat, terwijl die mensen zo hun best doen. Grote pompoenen, alles stond er goed bij.”

Dat er volgens de brandweer ook een gasfles is aangetroffen vinden de tuinders niet zo vreemd. „Isach had zelfs een kachel. Kon hier ook water koken. Hij had zelfs een bed.” Een ander heeft het over een moskee in het klein. „Hij had mooie kleden op de vloer. Je moest altijd je schoenen uitdoen.” Kurt wijst erop dat veel mensen in de wijk een flat hebben. „Deze plek is zo belangrijk voor ze. Puur ontspanning.”

De gepensioneerde Herman van Schaik houdt zijn hart vast, vertelt hij, met een blik op de gesmolten plastic stoeltjes. „Misschien waren het jonge jongens die hier de laatste tijd wel vaker rondhangen. Wie is de volgende, hè? Het is ook lastig in de gaten houden hier.”

Voorzitter van De Uitwijk Salih Canoz zegt moedeloos te zijn van de kwestie. „Weet je dat dit al de derde brand in korte tijd was? Een paar dagen geleden is er ook al een poging geweest, mensen hadden dat op tijd in de gaten. Of we een vermoeden hebben wie dit doet? Nee. Mensen hier willen gewoon lekker bezig zijn. Niet zoiets als dit.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.