Paleis Soestdijk als decor popfestival

Door een transparant podium blijft zo veel mogelijk zichtbaar van het paleis.© foto pr

Robin Bourguignon
Baarn

Duizenden muziekliefhebbers uit het hele land trekken deze zomer richting Baarn om op koninklijke grond te genieten van de klanken van Damien Rice, Bløf, The Counting Crows en The Music of Queen. Paleis Soestdijk staat begin juli decor voor het popfestival ’Royal Park’. Vier avonden live-muziek in de voortuin van het koninklijk paleis.

In de paleistuin is de laatste jaren van alles te beleven. Van een kunstexpositie tot dancefestivals, van openluchtvertoningen van films tot grote sportieve evenementen. En nu kunnen ook live-muziekliefhebbers genieten van deze vorstelijke locatie.

Organisator Patrick Kraakman kon zich geen betere plek wensen voor de concertreeks. „De omgeving heeft in dit geval echt toegevoegde waarde. Een optreden van Bløf bijwonen is voor veel mensen heel speciaal. Als het dan op zo’n bijzondere plaats is dan wordt het nog veel specialer.”

Om de 4500 bezoekers per avond optimaal van de omgeving te laten genieten heeft de organisatie iets bedacht. „We gebruiken een transparant podium om de mensen zoveel mogelijk te laten zien van het mooi uitgelichte paleis. Want de witte gevel is natuurlijk het decor bij Royal Park”. Er wordt een tribune opgezet die als een amfitheater om het podium valt. Ook zullen er foodtrucks en barretjes staan om het publiek te voorzien van hapjes, broodjes en drankjes.

Een popfestival op Soestdijk lijkt niet zo’n gedurfde keuze, maar in het verleden zou het volgens Kraakman een stuk moeilijker zijn geweest om zo’n uitbundig feest in de paleistuin te organiseren. Daar lijkt de laatste jaren verandering in te zijn gekomen. In 2013 en 2014 zijn er zelfs dancefestivals gehouden, ’Off the record’ en ’Monarck festival’.

Ronald Smit, locatiemanager van Paleis Soestdijk namens cultureel organisatiebureau Artifex, is blij met de aandacht voor het Paleis. „De feesten hebben er in geresulteerd dat Paleis Soestdijk en haar geschiedenis bekend is geraakt onder een jongere doelgroep die wij anders niet zouden ontvangen in het paleis. Wij zoeken samen met het Rijksvastgoedbedrijf continu naar nieuwe vormen om Paleis Soestdijk levendig te houden en op de kaart te zetten. Dan moet je af en toe iets nieuws proberen en dat doen we in dit geval met een aantal concerten.”

De strategie lijkt te werken. Damien Rice was binnen korte tijd uitverkocht. Bløf en de Counting Crows volgden. Alleen voor The Music of Queen, met zanger Joseph Clark, zijn nog kaarten beschikbaar. En zo’n bijzondere locatie blijkt niet alleen gewild onder muziekliefhebbers. Ook onder artiesten is er volgens organisator Patrick Kraakman grote vraag naar.

„Ons boekingskantoor werkt met veel artiesten en we krijgen steeds meer verzoeken voor bijzondere plekken om een mooi zomeravondconcert te geven. Zo weet ik dat Damien Rice deze zomer een tour door Europa doet en op zoveel mogelijk van dit soort sfeervolle plekken probeert te staan.”

Dat ’Royal Park’ vier mooie avonden tot stand zal brengen lijkt niet te betwisten. Maar wat zouden de voormalige bewoners van het paleis er van gevonden hebben? Kraakman: „Ik denk dat Juliana het heel leuk zou vinden als ze ziet dat mensen er zoveel plezier aan beleven. Zij was toch iemand die heel erg keek naar wat het volk van de dingen vond. Van Bernhard ben ik niet zo zeker”, lacht de organisator.

Te zien

Concertavonden Royal Park, Paleis Soestdijk, 7/7 Damien Rice (uitverkocht), 8/7 The Music of Queen, kaarten via www.paleissoestdijk.nl, 9/7 Counting Crows (uitverkocht), 10/7 Bløf (uitverkocht)

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.