Jacht op potenrammers Groest

Henk Runhaar
Hilversum

Naar aanleiding van het door deze krant gemelde anti-homogeweld op de Hilversumse Groest komt de politie alsnog in actie. Belangrijkste handvat om er toch nog energie in te steken is de mogelijkheid dat de drie daders, volgens het slachtoffer ’getinte’ jonge mannen, terug te zien zijn op camerabeelden. ,,Die lopen we uit’’, zegt een politiewoordvoerster.

Het slachtoffer is een 63-jarige Hilversummer. Hij liep vrijdag 31 oktober rond vijf uur ’s middags vanuit de Leeuwenstraat over de Groest richting Hilvertshof. Ineens hoorde hij achter zich roepen ’Alle homo’s dood’ en kreeg hij een harde stoot in zijn ribben. Naderhand bleek dat twee van zijn ribben zijn gebroken.

Vanwege de pijn en de schrik ging de Hilversummer na het geweld rechtstreeks naar huis. Daarvandaan belde hij de politie via het nummer voor niet-spoedeisende gevallen. Met die melding heeft de politie niets gedaan. Gisteren was de melding van de Hilversummer nog steeds niet boven water.

Aangifte

Inmiddels is de politie alsnog aan de slag met de zaak. Naar aanleiding van het artikel in deze krant heeft de politie de Hilversummer donderdag gebeld met het verzoek officieel aangifte te komen doen. Dat heeft de man toegezegd.

De politie zoekt ook uit wat er mogelijk mis is gegaan. De trefwoorden ’discriminatie’, ’geweld’ en ’Groest’ hadden ervoor moeten zorgen dat er alarmbellen gingen rinkelen bij de politie, erkent de woordvoerster. Ook op de afdeling waar telefoontjes naar 0900-8844 binnenkomen.

België

Het slachtoffer kan pas over ruim twee weken aangifte doen, zegt hij zelf. ,,Ik zit nu in mijn atelier in België. Toen de politie donderdag belde, stond ik op het punt te vertrekken. Omdat ik zelf geen auto rijd, word ik gebracht en gehaald. Dat viel niet meer aan te passen. Ik heb er gewoon niet bij stilgestaan dat ik ook nog officieel aangifte moest doen. Ik was blij dat ik mijn verhaal aan de politie had verteld, dacht dat dat genoeg was. Je geeft dan toch telefonisch aan wat er is gebeurd? En eerlijk gezegd had ik op dat moment ook wel genoeg aan mezelf.’’

Van schilderen komt in België intussen niet veel. ,,Ik wil wel, maar ik heb te veel last van mijn gebroken ribben.’’

Camerabeelden

Normaal gesproken komt de politie meestal pas in actie als er officieel aangifte is gedaan. Vanwege de ernst van dit geval, anti-homogeweld in hét uitgaansgebied van Hilversum, komt de politie ’ambtshalve’ in actie. ,,Maar er moet natuurlijk wel bewijs zijn. Dat hopen we op de camerabeelden te vinden.’’

De daders zijn jonge mannen van begin twintig, ’met petjes, mutsjes en bontkraagjes’, aldus het slachtoffer. Ze renden weg na het geweld. Er waren andere mensen in de buurt, maar die deden niets.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.