Grenzen muziek niet ver uit elkaar

Josée Zuiverkunstredactie@gooieneemlander.nl
Naarden

Een half jaar geleden waren ze al samen te zien in de ’Nacht van de oude muziek’ in Almere: harpist Remy van Kesteren en trompettist Eric Vloeimans. Deze bijzondere instrumentencombinatie door twee bijzondere musici komt vrijdag 18 maart naar Naarden om te laten horen dat de grenzen tussen klassiek, jazz en improvisatie niet zo ver uit elkaar liggen als vaak wordt gedacht.

Van Kesteren: „Eric en ik kenden elkaar al wel. Een paar jaar geleden kwamen we elkaar weer tegen toen we voor een tv-programma iets samen deden. Dat beviel zo goed dat we besloten de samenwerking te continueren. En dat mondde uit in de concerttour rond het werk van de componist Federico Mompou.”

Het concert door Remy van Kesteren en Eric Vloeimans is vrijdag 18 maart te horen in het Stadhuis in Naarden. Daar is inmiddels een stormloop op de kaartjes. Een tweede concert in het Gooi staat gepland in de Morgensterkerk in Hilversum op 3 juni.

Op het programma van beide concerten staat muziek van de Spaanse componist Mompou (1893-1987). Zijn meditatieve en verstilde werk ’Musica Callada’, geïnspireerd op het Franse impressionisme, werd door Van Kesteren gearrangeerd voor harp en trompet. Het is een soort muzikale reis geworden, een zoektocht naar de stilte.

Improviseren

„In de loop van de jaren ben ik veel vrijer gaan spelen op de harp”, vertelt van Kesteren. „Eric heeft daar ook een rol in gespeeld. Hij is klassiek trompettist die zijn strepen eveneens heeft verdiend in de jazz en improvisatie. Op de harp improviseren stelt speciale eisen omdat je eerst met je pedalen bepaalde tonen moet instellen. Je moet dus eerder weten wat je gaat spelen. Een toon lang aanhouden op de harp kan bijvoorbeeld niet, je probeert dan met andere middelen hetzelfde gevoel op te roepen. Technisch blijven er steeds nieuwe dingen te ontdekken. Ik ben ook begonnen om muziek te componeren voor harp, een heel nieuwe stap waarin ik over grenzen in de muziek heen kan kijken. Voor mij is dit een nieuwe, uitdagende weg die ik graag verder wil gaan. Maar ik denk het liefst niet in hokjes en de klassieke harp blijft een belangrijk onderdeel van mijn leven.”

Concert: Remy van Kesteren (harp) en Eric Vloeimans (trompet). Vrijdag 18 maart 20.15 uur. Stadhuis Naarden, Marktstraat 22 Naarden. Toegang 25 euro. Info: www.stadhuisconcertennaarden.nl of tel. 035-6948846. Ook op: vrijdag 3 juni 20:15 uur, Morgensterkerk, Seinstraat 2 Hilversum. Toegang 15 euro. Reserveren: www.seinconcerten.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.