Honing snoepen en waskaars rollen op Imkerijdagen

Jammie, honing.© Foto Studio Kastermans

Jan Rook
Baarn

Tientallen gezinnen en andere belangstellenden hebben de Open Imkerijdagen bezocht bij de natuurtuin van het Natuur- en Milieucentrum De Groene Inval aan de De Geerenweg in Baarn

Baarnse bijenhouders lieten zien wat er allemaal komt kijken bij het houden van bijen en oogsten van honing. Voorzitter Geurt Wegerif kon bij de bijenkasten meteen al wat zorgen bij kinderen wegnemen. Die vroegen zich af of ze niet gestoken zouden worden.

Maar nee, het zijn de wespen die in augustus en september hinderlijk om je heen zoemen en steken. Bijen zullen hooguit steken als je een bijenvolk in de kast verstoort, dus daar past de imker wel voor op.

Zo’n bijenvolk in een kast bestaat na het overwinteren uit circa 15.000 bijen verdeeld over drie etages. In de loop van de zomer groeit het dan tot 40.000 à 50.000 bijen, in wel vijf etages.

De bezoekers zagen hoe de Baarnse imkers honing van de lindebomen oogstten. De oogst van een kast met 40.000 à 50.000 bijen bedraagt zo’n 30 à 40 potten honing. Natuurlijk mochten kinderen ook van de honing snoepen. Ook leuk: wasvelletjes van raatplankjes uit de bijenkast oprollen tot waskaarsen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.