Hip Hilversum drinkt en eet op eerste Frismarkt

Susanne van Velzen
Hilversum

Even werden ze op het verkeerde been gezet door de naam. Een Frismarkt op Werf35 in Hilversum. Mark en Harmke Tor zagen de aankondiging van het evenement op Facebook voorbij komen. ,,We dachten dat het zo’n feestje was voor kinderen, je weet wel, zonder alcohol”, grijnst Mark.

Met zoontje Kees van bijna twee op zijn schouders, vrouw Harmke en schoonzus Janna struint hij zaterdagmiddag over de voormalige gemeentewerf aan de Mussenstraat. Daar vindt voor het eerst de Frismarkt plaats. Bedacht en georganiseerd door de Stookplaats, een community op Werf35 van zo’n 25 start-ups in de creatieve sector. Een festival met hippe handel, gastronomisch geweld en bruisende brouwsels belooft de Stookplaats.

Rond vier uur ’s middags staan er al duizend bezoekers op de teller van de ’regelaar’ bij het hek. Opvallend veel bakfietsen staan op het terrein geparkeerd. De Frismarkt, gesteund door het Stadsfonds Hilversum, heeft een grote aantrekkingskracht op hippe jonge gezinnen. In de rauwe industriële omgeving staan tientallen standjes met kleding, sieraden, babyslofjes en planten. In één van de kramen zit Hilversummer Otto Loanjou, uitvinder van Ottomaatje, de mobiele klusklem. Twee stuks voor 45 euro. Een ingenieus gebogen gele staaldraadconstructies.

,,Als klusser heb je nooit meer iemand nodig als je Ottomaatje bij je hebt. Hij helpt met schilderen, schroeven, boren en zagen. Je klemt je houten plank erin en zagen maar”, demonstreert hij. Tijdens het opknappen van zijn huis in Frankrijk merkte hij hoe lastig het was om in je eentje te klussen. ,,Je komt handen tekort. Zo kwam ik bij Ottomaatje uit. Nu kan ik alleen naar Frankrijk. Heerlijk rustig. Dat klust lekker door.”

Het is een vrolijke mix van mensen zaterdag op de Frismarkt. Organisatoren Tommy Friedrichs (30) en Gemma Siegersma (25) van de Stookplaats mikken op publiek van dertig tot veertig jaar. Het hippe festivalpubliek dat ook hun Winter Wonder Werf afgelopen december bezocht. ,,We willen een aantal keer per jaar hier zoiets neerzetten. De werf bekender maken”, zegt Friedrichs. Fris staat voor het voorjaar, nieuwe start van het jaar. Deze zaterdag is het ook letterlijk fris. Het waait behoorlijk over de werf. Het weerhoudt de bezoekers niet er niet van om neer te strijken aan de lange tafels. Met een café latte, en bio-bere-burger van de Biologische Slagerij of een saté ajam. Kinderen bakken hun eigen pizza in de ovens van villapizza.nl.

Veel bekijks trekt Robert Visser met het in Praag populaire straatvoedsel kürtöskalács. Hij bakt het zoete brood boven houtskool. Een tevreden klant steekt zijn duim op. ,,Lekker hoor. Goeie zaken man.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.