Kinderen vermaken zich tijdens de Dag van het Vergeten Kind

Redacteur De Gooi- en Eemlander
Naarden

Meisjes zwaaien met vlaggetjes, clowns trekken gekke bekken, ballonnen en slingers fleuren de ruimte op en er is voor iedereen wat lekkers. Tijdens de Dag van het Vergeten Kind is zaterdag 4 februari alles aanwezig om de kinderen uit opvangcentra een onvergetelijke dag te bezorgen.

Menig volwassene in de afgeladen volle zaal in Oud Valkeveen draait zich even om als BN-ers Ivo Opstelten, Tooske Ragas, Estelle Gullit, Johnny de Mol en Dinand Woesthoff de zaal betreden. De kinderen malen er niet om. Ze dansen mee met het optreden van de groep Crazy en juichen wanneer de de knuffelhonden Pip en Woezel het podium betreden.Woordvoerder Daniel Toledo vertelt wat de dag inhoudt. ,,De Dag van het Vergeten Kind is in 2007 georganiseerd door de Guusje Nederhorst Foundation, die is opgericht door Dinand Woesthoff. We willen kinderen die in opvangcentra zitten, zoals Blijf Van Mijn Lijf huizen, maatschappelijke opvang en asielzoekerscentra een leuke dag bezorgen, zodat ze even weg zijn uit de grauwigheid. Dit jaar hadden we drie locaties: Het Sportiom in Den Bosch, waar de kinderen konden zwemmen, Speelstad Oranje in het Drentse Oranje en Oud Valkeveen in Naarden. De hele dag werden de kinderen vermaakt met spelletjes, attracties en optredens. We hebben met z’n allen een wensenlijst gemaakt, die we gaan aanbieden aan Ivo Opstelten.”

Wensenlijst

Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak is bestuursvoorzitter van de foundation. ,, Albayrak: ,,Er moeten dingen veranderen voor deze kinderen, want veel van ze hebben het erg moeilijk. Op onze wensenlijst staat dat kinderen niet meer bij verslaafden en mensen met psychische klachten in één opvangcentrale moeten zitten. Daarnaast willen we zo weinig mogelijk kinderen in opvangcentra want nu zijn het er 32.000 en dat is te veel. De maximale tijd om in een opvangcentra te zitten moet korter. Kinderen moeten sneller ergens anders terecht kunnen. Tot slot moet het voor ieder kind mogelijk zijn om ergens te kunnen spelen.”

Activeren

Terwijl de kinderen joelen, pakt Ivo Opstelten de microfoon. ,,Ik ben zeer onder de indruk van deze dag. Het is prachtig om te zien hoeveel lol de kinderen hebben. Ik beloof dat ik met deze wensenlijst aan de slag ga, maar dat kan ik niet alleen. Ik zal de wensen onder de aandacht brengen en politici om me heen proveren te activeren. We gaan binnenkort overleggen over huiselijk geweld, waarbij ik deze punten onder de aandacht kan brengen.” Volgens Toledo kan de organisatie terugkijken op een mooie dag. ,,De kinderen hebben plezier gehad. In de toekomst hopen we vooral dat de wensen op ons lijstje in vervulling gaan.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.