Welstandswaakhond aan de bak in Huizen

Het nieuwe onderkomen voor Orthodontiepraktijk Huizen ’heeft de potentie om een parel op deze locatie te worden’.© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Eddie de Paepe
Huizen

De Huizer welstandscommissie heeft vorig jaar diverse malen moeten ingrijpen om aantasting van het beschermd dorpsgezicht en individuele monumenten te voorkomen.

De onafhankelijke commissie gaf in totaal 139 adviezen aan het college van b en w. De beoordeelde plannen varieerden van dakkapellen aan de voorkant, dakhuisjes, erfafscheidingen en reclames (die niet voldeden aan de criteria) tot verbouwingen van monumenten en nieuwbouw. In de helft van de gevallen was het oordeel van de deskundigen negatief.

Maar liefst negen plannen in het beschermd dorpsgezicht zijn afgewezen of bijgesteld. Dit omdat zij de bestaande architectuur te veel aantastten of omdat ze niet in de omgeving pasten. Het ging om de volgende panden: Meentweg 9, Burg. Munnikhuizenstraat 4, Hellingstraat 1, Havenstraat 5/5a, Vissersstraat 1, Taandersdwarsweg 21, Kronenburgerstraat 22, Valkenaarstraat 85 en Alidalaan 6. En, buiten het dorpsgezicht, maar wel in het Oude Dorp: Piet Prinsstraat 35.

Monumenten

Zeven plannen voor monumenten zijn in 2016 beoordeeld. De commissie stak een stokje voor het gedeeltelijk slopen van een draagmuur in de Taandersdwarsweg 23. Bezwaar was er ook tegen een later dat jaar ingebracht plan voor een uitbouw aan deze voormalige boerderij uit 17e eeuw. De indiener krijgt dit jaar een herkansing.

Voor het ingrijpend wijzigen van de tuinaanleg van Middenweg 25 zette de commissie wel het licht op groen. Toch is dit plan niet uitgevoerd, omdat de aspirant-koper de koop niet rond kreeg. Verder heeft de commissie ervoor gezorgd dat de nieuwe dakkapel op Vissersstraat 82 kleiner wordt dan gepland en dat bij verbouwing van Lindenlaan 82 zorgvuldig wordt omgegaan met de fraaie trapopgang. Ook is kritisch gekeken naar de Zeeweg 1 (reconstructie dak en herstel voegwerk) en Havenstraat 18a (renovatie). Ook de aanpassingen van De Rokerij (Valkenaarstraat 25) kwamen voorbij. ’De nog aanwezige karakteristieke en unieke visrookruimten blijven behouden.’

Abstracte uitstraling

De welstandscommissie licht in haar jaarverslag een viertal plannen uit. Ten eerste de Orthodontiepraktijk Huizen aan de Baanbergerweg/Warandebergstraat. In afwijking van de uitgangspunten van het beeldkwaliteitsplan Lucentterrein (bakstenen gevel in sfeer industrieel erfgoed) mocht hier een opvallend hoekpand met een ’abstracte uitstraling’ verrijzen. ’Dit plan heeft potentie om een parel op deze locatie te worden.’

Lovend is de commissie ook over het nieuwe pand van bruidsmodespecialist Ladybird aan de Bestevaer, en dat naast het gebouw Silo aan de Keucheniusstraat 36a.

Naar de boerderij Valkenaarstraat 58 kijkt de commissie met gemengde gevoelens. Betreurd wordt dat het historische bakhuisje niet in de verbouwplannen is opgenomen en dat de karakteristieke balk- en kapconstructie is gesloopt. Maar het uiteindelijk plan ’doet wel recht aan de oorspronkelijke situatie’ en het ’voldoet aan bouwkundige eisen en wooneisen van deze tijd’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.