Burgemeester Bührmann spreekt Weespers toe

© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

1 / 2
Eddie de Paepe
Hilversum

Misschien ligt het aan de vakantietijd, maar vanuit Weesp bleef het de afgelopen dagen opvallend stil. Ik kreeg geen enkele reactie op het zoekplaatje van vorige week waarop toch duidelijk het stadhuis van de Vechtstad staat.

De foto bekijkend zijn er enkele details die richting een (mogelijke) oplossing wijzen. Tussen de kinderen links vooraan staat een meisje, dat ingespannen een kussen omhoog houdt. De vrouw achter haar houdt met haar linkerhand iets op dat kussen op zijn plaats. Zou dat de (symbolische) sleutel van Weesp zijn?

Toeschouwers zijn toegestroomd, vlaggen hangen in top, een zwaar kleed hangt van het balkon, een loper bekleedt de trappen naar het bordes, agenten bewaken de orde, ruiters staan in het gelid. Het is duidelijk een belangrijke, feestelijke dag.

Aan het woord is zo te zien de burgemeester. Naast hem op het bordes onder anderen enkele figuren in historische kostuums en een viertal heren: de wethouders?

Scheiding

De foto is gemaakt in de jaren vijftig. Burgemeester van Weesp was van 16 augustus 1950 tot 1 december 1960 mr. Johannes Christiaan Bührmann (1912-1968). Op internet zijn diverse foto’s van Bührmann te vinden. Gelaatstrekken en kapsel (dik en kort haar, scherpe scheiding links) vertonen zeer grote overeenkomst met de spreker op het zoekplaatje.

Bührmann trad dus op 16 augustus 1950 aan als burgemeester van Weesp. De meeste zoekplaatjes dateren uit de jaren vijftig. De kleding van mensen op de foto wijst ook op die jaren. En het is blijkbaar een zomerse dag. Zou de foto gemaakt zijn bij de eerste maal dat de kersverse burgemeester de Weespers toesprak? Het heeft er alle schijn van.

Verzet

De in Amsterdam geboren Bührmann was een man van formaat en een harde werker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij een belangrijke rol in het verzet. Met als gevolg dat hij na de bevrijding adjudant van de koninginnen Wilhelmina en Juliana was.

Bührmann werd in 1950 benoemd tot burgemeester van Weesp. Hij was onder meer nauw betrokken bij plannen om de gemeente uit te breiden met grondgebied van de gemeenten Muiden en Weesperkarspel. Vanaf 1 december 1960 was hij burgemeester van Velsen (en een jaar lang waarnemer in 's-Graveland en Ankeveen). Verder was Bührmann lid van de Eerste Kamer voor de CHU (Christelijk-Historische Unie), een voorloper van het CDA. In september 1968 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Hij overleed op 10 november van dat jaar op 56-jarige leeftijd.

Schilderij

Dan is het weer tijd om een blik te werpen op het nieuwe zoekplaatje (onder de knop ’bekijk fotoserie’). Een karakteristiek schilderij (van een kinderrijk gezin?) is op het grindpad voor een zo te zien grote villa neergezet. Als ’ruggensteun’ fungeert een fraaie automobiel. Wie is de maker van dit bijzondere kunstwerk, waarom staat het buiten en waar en wanneer is de foto gemaakt?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.