Leerlingen vmbo krijgen stoomcursus in netwerken voor banenbeurs Het Gooi On Stage
© Studio Kastermans
Leerlingen van middelbare school De Fontein in Bussum krijgen deze week netwerkles. Het is onderdeel van Het Gooi On Stage, een project dat vmbo-leerlingen moet helpen met hun beroepskeuze.
Voorzichtig komen de leerlingen het lokaal binnen. Sommigen laten zich direct van hun beste kant zien en geven de trainer bij binnenkomst een hand. Trainer Daniël Staakman heeft één lesuur de tijd om de leerlingen te veranderen in netwerktalenten. De les is een voorbereiding voor het Beroepenfeest op 5 april in het MBO College Hilversum, waar leerlingen een meeloopplek bij een bedrijf naar keuze moeten zien te veroveren.
Staakman begint te les met de vraag: hoe geef je een toekomstige werkgever nou precies een goede hand. ,,Je moet niet te dichtbij staan, niet te hard knijpen, maar ook vooral niet te zacht”, legt de trainer uit. ,,Een hand is de eerste indruk die een persoon van je krijgt, maak contact.”
Rollenspellen
Ook wordt er natuurlijk stilgestaan bij de inhoud van een gesprek: welke vragen kun je stellen, weet wat je sterke punten zijn en hoe zeg je vriendelijk dat je toch liever niet wilt meelopen met een bedrijf? Door middel van verschillende rollenspellen en voorbeelden leren de leerlingen de fijne kneepjes van het netwerken. ,,Ik geef ze een paar handvatten, maar die kleine dingen maken een groot verschil”, zegt Staakman.
Het project On Stage vindt dit jaar voor het eerst plaats in het Gooi, zes vmbo-scholen uit de regio doen mee. ,,We zijn al vijf jaar bezig met loopbaanbegeleiding. Maar met On Stage gaat het meer leven voor de leerlingen, het is veel actiever dan enkel vragen beantwoorden”, vertelt decaan Miranda Celie. ,,Eerder moesten de leerlingen ook een meekijk stage lopen, maar op deze manier kunnen ze bij grotere bedrijven terecht.”
De leerlingen zijn inmiddels bezig met de laatste minuten van hun netwerkles. Trainer Staakman behandelt nog een paar aandachtspunten. ,,Wat kun je beter niet aantrekken?” Een joggingbroek, pet, naveltruitje, klinkt het door de klas.
,,Het klinkt allemaal heel logisch, maar je moet het wel een keer leren. Daarom proberen we het zo interactief mogelijk te maken en in hun eigen taal”, vertelt de trainer.
Nu is het afwachten tot 5 april om te zien wat de leerlingen hebben opgestoken van de stoomcursus netwerken.