Sloopvergunning Regenboogschool Huizen

De voormalige Regenboogschool gaat na de bouwvak tegen de vlakte.

De voormalige Regenboogschool gaat na de bouwvak tegen de vlakte.© Foto’s: Cyclomedia/Globespotter

Eddie de Paepe
SloopHuizen

Na de ingrijpende verbouwing van de voormalige Wijngaardschool start de Alliantie na de bouwvak met een nieuw ’schoolproject’ in Huizen. De corporatie laat de voormalige Regenboogschool slopen om plaats te maken voor 39 zorgwoningen voor cliënten van Philadelphia Zorg.

Philadelphia, een landelijke zorginstelling die mensen met een verstandelijke beperking begeleid, heeft momenteel zes locaties in Huizen: Houtrib, De Haar, Westhove, De Dissel en Zeelt en De Booketorre. De cliënten uit de laatste drie huizen verkassen naar het appartementengebouw, dat verrijst op de plek van de Regenboogschool op de hoek van de Amer en de Westkade in de Huizermaat-Noord.

De nieuwbouw gaat in totaal 39 studio’s tellen, verdeeld over drie woonlagen. Omwonenden hebben tevergeefs geprotesteerd tegen de hoogte van het zorgcomplex, dat twee lagen hoger wordt van het oude schoolgebouw. Omdat zij bij de gemeente geen gehoor kregen, stapten zij naar de (bestuurs)rechter. Die oordeelde eind oktober vorig jaar echter dat de gemeente voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de buurt.

De gemeente heeft onlangs vergunning verleend voor de sloop van de oude school en de bouw van het appartementencomplex. Als alles volgens plan verloopt kunnen de werkzaamheden na komende bouwvak van start gaan. De oplevering van de nieuwbouw (oppervlakte: 1415 m2), die is ontworpen door architectenbureau Visser en Bouman, wordt in het derde kwartaal van 2019 verwacht.

Philadelphia wordt de huurder van de 39 nieuwe zorgwoningen. ,,Eindelijk een passend huis voor onze cliënten”, stelt woordvoerder Marloes Huisman. ,,Dit is voor ons heel goed nieuws.”

Deze luchtfoto van De Wijngaard (met op de voorgrond de Jacob van Campenstraat) is vorig jaar gemaakt.

Deze luchtfoto van De Wijngaard (met op de voorgrond de Jacob van Campenstraat) is vorig jaar gemaakt.

De Wijngaard

In november vorig jaar was er ook goed nieuws voor een andere zorginstelling. Acht cliënten van Sherpa kregen onderdak in de voormalige school De Wijngaard aan de Jacob van Campenstraat, Lieven de Keystraat en de K.P.C. de Bazelstraat.

De Alliantie kocht de leegstaande school en de omringende grond in 2016 voor ruim 1,3 miljoen euro van de gemeente. Het pand werd vervolgens ingrijpend verbouwd tot 27 zelfstandige sociale huurwoningen, in grootte variëren van zo’n 35 m2 tot 80 m2 gebruiksoppervlak.

De woningen zijn bestemd voor verschillende doelgroepen. Acht tweekamerwoningen zijn toegewezen aan jongvolwassen, cliënten van Sherpa, die ’een lichte woonbegeleiding nodig hebben’. Daarnaast werden woningen gereserveerd voor statushouders, een- en tweepersoonhuishoudens en gezinnen. Alle woningen zijn via Woningnet toegewezen.

Steunpunt

In november vorig jaar hebben alle bewoners van De Wijngaard hun sleutel gekregen, meldt woordvoerder Colette Laddé-Stavenuiter van De Alliantie. De corporatie, de gemeente, Sherpa en Versa zetten onlangs de handtekeningen onder de ’samenwerkingsovereenkomst Steunpunt Lieven de Keystraat 40’. Daarin staan afspraken voor de komende vier jaar over het beheer en gebruik van de gemeenschappelijk ruimte in het complex.

Dit steunpunt is als gezamenlijke ruimte beschikbaar voor Sherpa-cliënten om samen te eten, activiteiten te ondernemen en begeleiding te krijgen. ,,Met deze plek en werkwijze wordt beoogd dat de jongeren minder zorg nodig hebben dan wanneer ze ergens zonder steunpunt zouden wonen, minder zorg dan in een beschermd wonen-omgeving wordt geboden, en ze tegelijkertijd wel zelfstandig kunnen wonen”, aldus De Alliantie.

Maar het Steunpunt is ook beschikbaar voor de statushouders en de andere bewoners van het complex en voor mensen uit de wijk, met name overdag wanneer de Sherpa-bewoners van huis zijn. ,,Afhankelijk van het zwaartepunt van de activiteiten en de daaruit volgende professionele behoefte komt Versa - wijkgerichte of welzijnsgerichte activiteiten waarbij de bewoners kunnen aansluiten - of Sherpa - begeleiding van de jongeren - in beeld.”

Vier jaar

De gemeente huurt, vanaf 1 januari, de ruimte (een eenpersoonsstudio met eigen kook- en badruimte en kelder) voor vier jaar van De Alliantie. De jaarhuur is 7.000 euro en de overige exploitatiekosten bedragen 1.400 euro. Huizen heeft verder vijf mille uitgetrokken voor de inrichting van de studio, die door de corporatie casco was opgeleverd. Deze bedragen komen uit het gemeentelijke wmo-potje (inloopfunctie ggz).

Het Huizer college beschouwt het als een pilot. De komende tijd moet de meerwaarde van het Steunpunt zichtbaar worden.

Gekeken wordt met name naar de rol in de ontwikkeling van de zorgbehoefte van de Sherpa-bewoners, de bijdrage voor de andere wijkbewoners, en de benodigde inzet van Sherpa, Versa, gemeente en eventuele andere gebruiker.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.