Geen Kiplagat, wel Kenianen in Hilversum City Run

De Keniaanse topper Isaac Langat won vorig jaar en miste het parkoersrecord slechts op enkele seconden. © Foto Studio Kastermans

Robert Berkeley en Nico Vink
Hilversum

Gaan de parkoersrecords zondag sneuvelen? „We hebben daar niet specifiek op ingezet. Toch zou het zomaar kunnen”, reageert racedirector Louran van Keulen van de Hilversum City Run.

Als de beste tijden ooit gelopen op de tien kilometer tijdens de City Run eraan gaan, 28.07 bij de mannen en 31.05 bij de vrouwen, staat daar een premie van vijfhonderd euro tegenover.

„Die records zijn gevestigd op het oude parkoers, waar we nu door de werkzaamheden in het centrum weer over gaan lopen. Dat betekent één ronde van tien kilometer in plaats van twee van vijf en wie weet is dat sneller. Het betekent namelijk dat de deelnemers maar één keer over de Hilvertsweg lopen, een stuk dat omhoog gaat en waar velen hun tanden jaarlijks op stuk bijten.”

De Keniaan Patrick Mathenge heeft al eens onder de 28 minuten gelopen (27.54) en lijkt de favoriet, maar er zijn meer kapers op de kust. Van Keulen: „Er is een mooi gezelschap van een aantal snelle Kenianen en Marokkanen die tussen de 28 en 29 minuten kunnen lopen. En dan is er nog een groepje Nederlanders en Duitsers die ook onder de dertig hebben gelopen. Daar kort achter zit ook weer een grote groep onder wie de snelste dames. Soms kies je ervoor om één of twee hele snelle atleten te strikken, nu hebben we gekozen voor een breder veld en krijg je een compacte wedstrijd.”

Goois kampioen

Twee regionale favorieten, Jip Vastenburg (Loosdrecht) en Erik Negerman (Hilversum), zijn er niet bij. Vastenburg verkoos een wedstrijd in de Verenigde Staten boven die in Hilversum. Van Negerman, voorganger van Van Keulen als racedirector, is de reden van zijn afwezigheid niet bekend.

Niettemin staat er een regionale atleet op de voorste startrij zondag: regerend ’Goois kampioen’ Cas Lutz uit Hilversum heeft startnummer 2 toebedeeld gekregen van de organisatie. In de regionale titelstrijd, die vorig jaar voor het eerst werd gehouden als wedstrijd binnen de wedstrijd, kan Lutz concurrentie verwachten van onder anderen stadsgenoten Eduard Grob en Erik Kallenberg en Soester Timo van Beek.

Tweeling

Mogelijk kan de Weesper tweeling Daan en Tim Jacobs of Camiel Kruiswijk (Baarn) nog voor een verrassing zorgen. Bij de dames ontbreekt naast Vastenburg ook Mirjam Koersen vanwege een blessure en zal de Gooise strijd gaan tussen de Hilversumse atletes Karin Vissers en Birgit Krämer.

Deze week werd een zeer opvallende naam genoemd als deelneemster: de inmiddels gestopte Lornah Kiplagat zou meedoen aan de Ladies Run op zaterdagavond. „Dat was inderdaad de bedoeling”, bevestigt Van Keulen. Maar de voormalig topatlete komt toch niet. „Ze zou als boegbeeld voor haar stichting meelopen, maar had verplichtingen in Kenia. Ze komt nu een andere keer alsnog naar Hilversum om iets leuks te doen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal