Herderin laakt ’maffiapraktijken’

Jetty Claus
Soest

De Soester schaapskudde van Esther Floor, die aan de kant werd geschoven door Utrechts Landschap, heeft opnieuw forse tegenslagen te incasseren.

Niet alleen kreeg de herderin een vette rekening op de mat van duizend euro per maand voor huur van de shelter op de voormalige vliegbasis Soesterberg, ook werd zij pas door een andere kudde ’weggepest’ van grasland in Almere Hout. „Het zijn maffiapraktijken, de bekende methode van glazenwassers, concurrenten wegjagen”, aldus Floor.

Floor zou daar tegen betaling aan de slag gaan met haar 250 schapen. Samen met een Almeerse wijkbewoonster was er budget geregeld bij de gemeente om Almere Hout te verlevendigen met allerlei projecten rond de kudde. De kans was echter plotseling verkeken na ’landjepik’. Een andere kudde, grazend in Almere Haven, stond er. „Aangifte bij de politie heeft nog niets opgeleverd”, aldus Floor.

Volgens de baas van de andere Almeerse herder, Henry Hoiting van Natuurlijk Beheer (met 1500 schapen) uit Appelscha, heeft hij een deal met de gemeente dat er plaatselijk maar één kuddebedrijf actief is om besmetting met onder meer blauwtong en andere ziektes te voorkomen.

De Almeerse compagnon van Floor is geen onbekende voor Hoiting. „Ze zat in de verslavingszorg en heeft daarna bij mij gewerkt. Ik heb haar ontslagen, omdat ze het niet kon.” Ook Floor mist in zijn ogen de deskundigheid. Het zouden romantische types zijn die van beroep veranderen en kiezen voor de stilte van het buitenleven, schetst Hoiting. „Ze willen als een soort Jezus met een stok en een gedichtenbundel rondlopen. Genietend van status en aandacht van publiek. Je centjes verdienen wordt zo steeds moeilijker. Ik werk met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.