Jeugdtheater Marmelijn brengt tien eigen stukken

Docent Marc van Driel tijdens de repetitie.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Druk repeteren voor de uitvoeringen.© Foto Studio KASTERMANS /Danielle van Coevorden

1 / 2
Judith Kox
Baarn

Nog een paar dagen en dan breekt de grote dag aan voor de leerlingen van jeugdtheaterschool Marmelijn. Komende twee weekenden vinden hun jaarlijkse voorstellingen plaats in De Speeldoos in Baarn.

,,Ik heb zelf geen last meer van zenuwen”, lacht Marc van Driel, artistiek leider van Marmelijn. ,,Al blijft het natuurlijk spannend. Maar we spelen onze voorstellingen al jaren in De Speeldoos met hetzelfde team, dus voor de docenten voelt het altijd een beetje als thuiskomen.”

Er worden in totaal tien voorstellingen opgevoerd, zowel theaterstukken als musicals, vijf in het weekend van 17 en 18 juni en vijf in het weekend van 24 en 25 juni. ,,Elke groep voert zijn uiteindelijke voorstelling op in De Speeldoos, met leeftijden van 6 tot 18 jaar. Dus het is nog een weekje hard werken, maar de kinderen beginnen al nerveus te worden.”

Brainstormen

De voorstellingen worden niet zomaar van een of andere plank gehaald en afgestoft, bijna alles is door de docenten zelf geschreven. ,,Het jaar begint in september, waarbij er vooral veel aandacht is voor spel, dans en zanglessen. Na een paar maanden begin je samen met de kinderen te brainstormen en rond de kerstvakantie schrijven de docenten de stukken. De kinderen hebben zelf ook inspraak op het verhaal, maar de docenten houden zelf natuurlijk ook rekening met de kinderen waarvoor ze het stuk schrijven”, zegt Van Driel. ,,Het wordt echt op maat geschreven.”

Voor veel leerlingen is Jeugdtheaterschool Marmelijn meer dan alleen een hobby. ,,Er is een groot aantal leerlingen dat uiteindelijk zijn weg vindt naar het theater. Als leerlingen audities hebben of hun monoloog willen oefenen voor hun toelating op de theaterschool, dan helpen we ze natuurlijk waar we kunnen”, vertelt Van Driel. ,,Ik heb zelf ook tot mijn achttiende bij Marmelijn gespeeld. Tussendoor ben ik vier jaar weg geweest voor mijn opleiding, maar uiteindelijk ben ik toch weer hier terecht gekomen. Ik heb ook mijn stage gelopen hier.”

Plezier

Leerlingen blijven vaak langere tijd bij Marmelijn, waardoor ook een duidelijke lijn te zien is door de jaren. ,,Het gaat uiteindelijk allemaal om het hebben van plezier in het spelen, de nadruk ligt niet op niveau.”

,,Het is blijft leuk om de kinderen op het podium te zien vlak voor de voorstelling. Nog even oefenen of op het podium te staan om te zien hoe het voelt”, vertelt Van Driel. ,,Ouders zijn gelukkig altijd trots.”

Theaterschool Marmelijn speelt de komende weken liefst tien voorstellingen. Elke klas - en daarmee leeftijdsgroep zijn eigen productie. Te beginnen vrijdag met de voorstelling ’Gek’, zaterdag zijn er vier uitvoeringen, vrijdag 24 juni weer één voorstelling en zaterdag, de slotdag, opnieuw vier shows. Informatie over de theaterschool en over de voorstellingen is te vinden op www.marmelijn.nl

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.