Ouders willen rapport fatale bevalling Tergooi openbaar

Jurgen Swart
Blaricum

Bij de fatale bevalling van baby Charlotte zijn door de medische staf in ziekenhuis Tergooi Blaricum zulke grote fouten gemaakt dat iedereen het onderzoeksrapport moet kunnen lezen. Dat stelde Konrad van Ek uit Hilversum, de vader van baby Charlotte, gisteren op de zitting van de bestuursrechter in Utrecht.

De ouders van Charlotte eisten daar dat het zogenaamde calamiteitenrapport dat het Tergooi-ziekenhuis heeft opgesteld, openbaar wordt gemaakt. Tergooi gaf op de zitting toe dat het niet gelukkig is gegaan met die bevalling. Maar de inspectie gaat over het rapport en die wil niet dat het openbaar wordt.

Medisch tuchtcollege

Vader Konrad van Ek vertelde dat de ouders voor dit ziekenhuis kozen vanwege de veiligheid. Hun baby overleed vier jaar geleden bij de bevalling. Volgens de vader was de verantwoordelijke een disfunctionerende gynaecoloog die heeft gelogen dat hij toezicht hield bij de bevalling. Het ziekenhuis vindt niet dat er verwijtbare fouten zijn gemaakt. De zaak ligt bij het medisch tuchtcollege en er is nog geen uitspraak gedaan over het handelen van de gynaecoloog. Wel is door het ziekenhuis een calamiteitenrapport gemaakt. Dat willen de ouders openbaar maken. De inspectie van verbiedt dat.

Algemeen belang

Daarop sleepten de ouders de inspectie voor de rechter. De inspectie wees erop dat dit calamiteitenrapport niet bij het patiëntendossier hoort. Het algemeen belang vraagt dat in vrijheid onderzoek kan worden gedaan naar ongelukken. Als artsen weten dat het openbaar wordt, dan zal er minder snel een rapport worden opgesteld, is het idee van de inspectie.

Chaos

De ouders van Charlotte vinden dat zij ook uit het algemeen belang handelen. ,,Iedereen moet weten dat er chaos heerst in het Tergooi-ziekenhuis. Niemand gaat naar Tergooi als duidelijk wordt hoe de werkwijze van de gynaecologen bij bevallingen in dit ziekenhuis is’’, stellen de ouders van Charlotte.

De rechter beslist over 6 weken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.