Plannen genoeg voor de Wintertuin

Joost Reijnders
Baarn

Onder voorwaarden is de Baarnse ondernemer Jan Willem Jansen weer in de race voor De Wintertuin. ,,Ik ga vrijdag op vakantie. Als de buurt mij belt om er samen iets van te maken, dan regel ik het gesprek nog voor mijn vertrek.’’ Zo geeft hij zijn enthousiasme aan. Jansen twijfelde al eerder over een ’uitgestoken hand’ naar wethouder Erwin Jansma.

Hij is voor een ’co-makership of coöperatie’ met omwonenden. Door hevig buurtverzet en daarna een politieke draai werd de samenwerking afgeblazen tussen de gemeente en eerder boven Jansen verkoren exploitant, het Huizer echtpaar Duijvestijn.

Dat had volgens het college van b en w mooiere plannen met een grand café, trouwlocatie en vlindertuin. Jansen knarsetandde toen hij drie jaar geleden achter het net viste, ook omdat hij al vijftienduizend euro had zitten in de planvoorbereiding. De Wintertuin zou in zijn visie een grand café-brasserie worden met educatieve plek voor de jeugd: laten zien waar het eten vandaan komt met een kruiden- en moestuin.

De bourgondische Baarnaar zag het helemaal voor zich. ,,Ik wilde grappige overnachtingsplekken creëren in het Cantonspark, dat zo’n 30.000 vierkante meter beslaat. Ze zouden helemaal in het landschap worden ingepast, maar in de publiciteit werden het hotelsuites genoemd. Zo groots bedoelde ik het niet. Ik dacht meer aan iets kleins, bijvoorbeeld het tennishuisje (eigenlijk al te groot) en nog vier plaatsen. Laatst was ik op zoek naar een kippenhok en zag ik een groot ei. In die trant moet je die huisjes zien.’’

De gemeente neemt deze zomer de tijd voor een verkennende fase wat er nu moet gebeuren met de honderd jaar oude plantenkas, die ooit behoorde bij de vroegere botanische tuin van de universiteit Utrecht.

Jansen, vroeger CDA-raadslid en nu Statenlid, heeft naar eigen zeggen altijd een passie gehad voor de kas. Maar er zal wel ’aan de knoppen’ moeten worden gedraaid door de gemeente (verhuurder) voor een goede invulling. Dat kan door de bestemming aan te passen of de huur te verlagen.

Bij jaarlijks zestig mille aan huurpenningen dreigt het gevaar van overlast voor de buurt, omdat het verdienmodel dan anders is. ,,Je redt het dan niet een grand café te exploiteren, waar alleen percolatorkoffie en appelgebak wordt geserveerd.’’

Jansen is niet de enige die in de startblokken staat. Ook Baarns ondernemer Joost Reedijk en directeur Hans Blokzijl van het Bomencentrum hebben er wel oren naar.

De kas is enkele jaren geleden met miljoenen aan subsidies van het Rijk gerestaureerd. De jaren daarvoor zat er een antiquair in, Palm Court Galleries.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.