Hans van de Haar vindt zege Spakenburg op oude club Lienden ’extra lekker’

Han Monsees
Bunschoten-Spakenburg

In een wedstrijd die vele gezichten kende, hield Spakenburg de punten op de eigen Westmaat. Door met 4-2 te winnen van FC Lienden, regerend kampioen bij de zondagamateurs, meldt Spakenburg zich nadrukkelijk in de kopgroep van de tweede divisie. Trainer Hans van de Haar was zichtbaar content met de overwinning op zijn vorige club: ,,Natuurlijk wil je elke wedstrijd winnen, maar deze is extra lekker.”

Het verbaasde trainer Van de Haar niet dat het geen gemakkelijke wedstrijd was: ,,Een ploeg als Lienden is toch wel wat anders dan Jong Twente of Jong Vitesse. Dat zijn jongetjes, vandaag speelden we tegen mannen.” Ook is er nog genoeg te verbeteren: ,,Bij de tegengoals liepen we te veel achteruit. Dat krijg je als je te snel wilt en het veld te lang wordt.” Dat er ruimte is voor die verbeteringen staat buiten kijf: ,,Er zit nog genoeg rek in de groep, op alle fronten.”

Ook doelman Theo Timmermans is blij met de overwinning: ,,In het begin had ik weinig te doen, daarna kreeg ik het steeds drukker en moest ik een paar keer ingrijpen. Uiteindelijk is het een heerlijke overwinning.” De Friese doelman streek in de zomer bij Spakenburg neer, na een jaar clubloos geweest te zijn. Door blessures was hij automatisch eerste keus en is dat gebleven. ,,We hebben nu vijf fitte keepers, maar het gaat goed en de trainer spreekt vertrouwen in me uit.” Van de Haar: ,,Theo is nummer één. Dat ga ik niet veranderen omdat hij vorige week een fout maakte. Een keeper heeft vertrouwen nodig om te presteren.”

Het eerste kwart leek het er niet op dat de toeschouwers een spannende wedstrijd te zien zouden krijgen. Spakenburg domineerde, Lienden beperkte zich tot verdedigen en vertoonde zich nauwelijks op de helft van de tegenstander. Zonder echt grote kansen te krijgen, scoorde Spakenburg binnen een kwartier toch twee keer. Na zes minuten kon Niels Buijtenhuis vrij intikken uit een corner en zes minuten later stuurde Danny van den Meiracker Olivier Pilon diep. De voorzet van de snelle aanvaller werd door een Lienden-verdediger achter zijn eigen doelman gewerkt voordat Kees Tol bij de tweede paal kon binnentikken.

Na de 2-0 ging Spakenburg steeds slordiger spelen en nam Lienden het initiatief over. Slordigheid leidde ook het aansluitingsdoelpunt in: Milad Intezar onderschepte een zwakke pass maar zag zijn schot nog gestopt door doelman Theo Timmermans. Uit de corner die volgde, kopte Arjan Goorman ongehinderd raak. Voor rust kreeg Lienden door dekkingsfouten zelfs nog twee grote kansen op de gelijkmaker.

Behalve dat Spakenburg blij mocht zijn dat het de rust haalde met een voorsprong, mocht het ook blij zijn dat het de tweede helft nog met elf man mocht beginnen. Scheidsrechter Sander de Brito Roque spaarde Tom Oostinjen die met een gele kaart op zak de bal wegtrapte.

Na de thee kwam Lienden fel uit de startblokken en zette Spakenburg meteen onder druk. Dit pakte voor de Betuwse ploeg desastreus uit: Van den Meiracker benutte de eerste de beste gelegenheid om te counteren en stuurde Pilon weg, die oog in oog met de keeper geen fout maakte. Hoewel Spakenburg moeite had onder de druk uit te komen, leidde het offensief van Lienden tot weinig kansen. Er was een bevlieging voor nodig van balkunstenaar Abderrahim Loukili, die zich langs twee verdedigers frommelde, om de marge tot één goal te verkleinen. Het laatste woord was dan weer voor Spakenburg. Met nog ruim een kwartier te spelen, rondde Ismo Vorstermans een door Kees Tol en hemzelf opgezette counter fraai af.

Meer nieuws uit Sport Regionaal