De Vecht moet uitkijken voor de ’glijbaan’

De Vecht-keeper Sander Klarenbeek had het vorig seizoen druk, zoals hier tegen FC Almere. Na de degradatie naar de derde klasse gaat het niet veel beter.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Alex van Vogelpoel
Loenen aan de Vecht

Promoveren is wat iedere team graag wil, maar of het op de langere termijn altijd goed is voor een club valt te bezien. Met name ’toevalspromoties’ via de nacompetitie kunnen nog wel eens nadelige gevolgen hebben. De Vecht ervaart dat momenteel. „Het is nog zoeken met de nieuwe selectie. Maar na 24 wedstrijden staan we gewoon in het linkerrijtje”, zegt trainer Sjoerd Molleman stellig.

De afgelopen jaren zijn er heel veel clubs geweest die moesten uitkijken dat ze niet headfirst van de glijbaan af gleden. Wasmeer promoveerde drie seizoenen geleden vrij onverwacht via de nacompetitie. Een niveau hoger wilde het niet lukken en terug in de derde klasse op zondag werd afgelopen voorjaar met hangen en wurgen een nieuwe degradatie voorkomen. En dat terwijl Wasmeer daarvoor al een aantal jaar een stabiele subtopper was in de derde klasse.

Hetzelfde verhaal gaat op voor De Vecht. Vanaf de overstap naar het zaterdagvoetbal werkte de club zich snel op richting de derde klasse en daarin speelde het stabiele een rol. Twee jaar geleden werd de eerste periodetitel gewonnen, om vervolgens slechts op de zevende plaats te eindigen. Als een grote verrassing werd daarna wél de nacompetitie gewonnen. De Vecht steeg dus naar de tweede klasse, eigenlijk boven zijn stand. De degradatie uit de tweede klasse viel te verwachten, maar niet dat De Vecht in de derde klasse na drie duels nog geen punt heeft gepakt. Sterker nog het doelsaldo is ook nul voor en acht tegen.

Zorgen maakt trainer Sjoerd Molleman zich nog niet. „In het voorjaar hebben veel ervaren spelers besloten om in een vriendenteam te gaan spelen. Van de selectie van vorig seizoen is nog maar de helft over, het gat is opgevuld met jeugd, die is doorgekomen.”

De resultaten in de beker waren nog positief. „Maar het spel was niet fantastisch. Dat kan ook niet, want het kost gewoon tijd om aan elkaar en een ander systeem te wennen. Vorig jaar streden we tegen degradatie en moesten veel verdedigen. Nu willen we juist meer de bal hebben.”

De eerste wedstrijd tegen promovendus Victoria was cruciaal. „Een nulmeting. We bleken alleen nog niet te zijn waar we wilden. Dan zie je dat juist bij een jonge spelersgroep de twijfel er toch wat in schiet. Momenteel zie je dat we één goal tegen krijgen en dan wegzakken. Dat kun je alleen maar doorbreken door te gaan winnen.” Zaterdag komt het eveneens puntloze RKAVIC op bezoek. „Toch vind ik dat geen wedstrijd die we absoluut moeten winnen. Het is nog veel te vroeg om er zoveel druk op te gaan leggen. Het seizoen is nog lang en we worden alleen maar beter.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal