’Klus hybride operatiekamer Tergooi klaren wij’

De ’hybride ok’ staat bekend als de Ferrari onder de operatiekamers.

Faillissement van de aannemer vertraagd de opening van de hybride ok bij Tergooi.

Twee experts controleren medische gassen.

Uitvoerder Erik van der Harten noemt het ’dankbaar werk’.

1 / 4
Annemarie de Jong
Hilversum

Uitvoerder Erik van der Harten in de bouwkeet naast ziekenhuis Tergooi neemt net een laatste hap van zijn boterham.

,,Natuurlijk mag je de hybride operatiekamer zien”, zegt hij. ,,Nu kan het nog. Volgende week is alles steriel, dan mag niemand meer naar binnen.”

Tot voor kort was hij nog in dienst bij aannemer Bussman uit Beuningen. Tót het faillissement vorige maand. Weken lagen de werkzaamheden aan de hybride operatieruimte stil.

Na onderhandelingen van Philips - projectpartner van Tergooi en leverancier van de medische apparatuur - met de curator en onderaannemers, is de klus hervat. ,,Echt jammer dat Bussman failliet ging, maar nu worden wij ingehuurd om de klus te klaren”, zegt Van der Harten.

Eigenlijk hadden medisch specialisten van Tergooi al vanaf begin oktober moeten opereren in de zogenoemde ’super-ok’. Nu staat het bouwwerk nog in de steigers. Woensdag 2 november wordt de eerste patiënt geopereerd. ,,Natuurlijk is vertraging erg, maar ik ben blij dat het nog redelijk snel is opgelost”, zegt ziekenhuiswoordvoerder Sebastian Dingemans.

’Levens gered’

De ’hybride ok’ is een stalen constructie op veertien palen van zeven meter hoog. De nieuwbouw bestaat uit geprefabriceerde onderdelen en staat tegen het bestaande operatiecomplex aan. ’Dankbaar werk’, zegt de uitvoerder. ,,Hier worden straks levens gered.” Een bouwvakker trekt hem aan zijn jasje: ,,Kan ik boren?” Dat lijkt Van der Harten nu niet handig. ,,Ze zijn hiernaast aan het snijden. Daar zijn afspraken over gemaakt.”

In de operatieruimte staan indrukwekkende medische apparaten. Twee experts controleren de ’medische gassen’. ,,Zuurstof, perslucht. We meten of de kwaliteit goed is. Er is gelast in deze ruimte, we controleren of er geen verbranding in de leiding zit”, zegt Arjan Hendriksen.

De ok voor complexe vaatoperaties is voorzien van hightech beeldtechniek, navigatie en radiologische apparatuur. Daarmee is het mogelijk in het lichaam te kijken en ’minder ingrijpend’ te opereren. De patiënt kan sneller naar huis en is er minder kans op infecties. Groot voordeel is ook dat snel omgeschakeld kan worden naar een klassieke ’open’ operatie in een steriele omgeving.

,,Wordt prachtig”, beaamt een werkman. Grijnzend: ,,Toch kom ik hier straks maar liever niet.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.