Brandweer in knel op Crailo

Redacteur Hilversum
hilversum

Het goed draaiende oefencentrum van de Gooise brandweer op Crailo is voor grondeigenaar Noord-Holland geen blijvertje. Het oefenterrein, waar ook andere brandweerkorpsen en de politie gretig gebruik van maken, is geschrapt uit de toekomstplannen voor Crailo.

Eigen schuld, dikke bult, stelt PvdA-gedeputeerde Tjeerd Talsma. Hij bood de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, waar de brandweer onder valt, de kans het terrein te kopen. Maar alleen tegen een marktconforme prijs. Daar wringt de schoen. Voor het elf hectare grote terrein zou de regio minimaal 44 miljoen euro kwijt zijn. ,,Veel te veel. Dat kunnen we absoluut niet betalen’’, zegt voorzitter Pieter Broertjes van de Veiligheidsregio.

Talsma is onvermurwbaar, bleek deze week bij de bespreking van de Crailo-plannen door Provinciale Staten. De SP maakt zich als enige partij sterk voor de oefenfaciliteit van brandweer en politie, maar kreeg geen poot aan de grond. Het oefencentrum mag blijven tot het uitgestrekte terrein ’onthuurd’ wordt, zegt een provincie-woordvoerder. ,,Als het oefencentrum zo goed draait als de SP zegt, kan er vast ook wel een marktconforme koopprijs worden betaald.’’

Het nieuws valt de Gooise brandweertop rauw op het dak. Met het bestuur van de Veiligheidsregio wordt een lobby voorbereid.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.