Protest hoogbouw Keune Soest

Jetty Claus
Soest

Elf meter hoge nieuwbouw achter het hoofdkantoor van Keune en de mogelijke opslag van chemische stoffen baren bewoners van de Boerenstreek in Soest grote zorgen. Ook het CDA vindt de hoogbouw van een magazijnruimte buitenproportioneel en heeft schriftelijke vragen gesteld.

Het bedrijf wil bouwen aan de Dorresteinweg achter het Keune-pand met zwarte marmeren gevel aan de Koningsweg. ,,De nieuwbouw wordt niet zo opvallend, vergelijkbaar met de andere gebouwen op het bedrijvenpark”, aldus directeur Gjalt Anker.

De onrust over chemicaliën is onterecht in zijn ogen. ,,Het is maar wat je eronder verstaat. Er komen haarproducten als shampoo en gel te liggen, die al gereed zijn. Geen materialen om nog iets van te maken.”

De vergunning is in voorbereiding. Anker heeft van de gemeente geen signalen dat het niet mag. De toegestane hoogte van elf meter past binnen het bestemmingsplan. De nieuwbouw wordt drie meter hoger dan de evenwijdig gelegen woningen aan de Sloothaak en komt op het vroegere terrein van sierbestratingsbedrijf Nico Strumpel.

Compromis

CDA-raadslid Peter Lucas vindt dat er aan de randen van industriegebieden rekening moet worden gehouden met de bewoners. ,,In het bestemmingsplan is een hoogte van elf meter toegestaan, maar uitzondering vormen de Dorresteinweg en Beckeringstraat’’, stelt het CDA. Daarom moet in het bestemmingsplan voor bedrijventerrein de Soestdijkse Grachten voldoende rekening gehouden worden met de woningen die evenwijdig liggen aan de Dorresteinweg, vindt de partij. De fractie vraagt of een compromis gesloten kan worden.

Volgens Anker is er overleg geweest met de buurt, maar hij kent de uitkomst niet. Het kantoor met tweehonderd man personeel is de enige Keune-vestiging in Nederland. ,,Het is dan ook het meest efficiënt om de opslaghal dichtbij te hebben”, aldus Anker.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.