Chr. Mannenkoor Zang Veredelt

Eddie de Paepe
Hilversum

Het zoekplaatje van vorige week was een lastige opgave, maar het gaat hoogstwaarschijnlijk om de viering van het 25-jarig bestaan van het Christelijk Mannenkoor Zang Veredelt.

Het merendeel van de foto’s in deze rubriek dateert uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Uit het vaandel is op te maken dat het koor op 27 januari 1928 is opgericht. De kans is daarom groot dat de foto is gemaakt in 1953, tijdens de viering van het vijfde lustrum, het 25-jarig bestaan. Of, zoals lezer Ed de Bie daarnaast suggereert, bij het dertigjarig bestaan dat in 1958 zal zijn gevierd.

In de kranten-databank van Delpher kan onder meer De Gooi- en Eemlander worden doorzocht. Helaas alleen de oudere jaargangen, dus niet die van 1953. Zoeken op ’1928’, ’mannenkoor’ en ’Hilversum’ levert direct resultaat.

Er heeft een Christelijk Mannenkoor Zang Veredelt bestaan. Dat kwam niet evenwel uit Hilversum maar uit Bussum. Eerlijk gezegd heb ik lezers op het verkeerde been gezet door te melden dat het gemeentewapen van Hilversum op het vaandel staat. Dat klopt natuurlijk niet. Het Hilversumse wapen telt niet vijf maar vier boekweitkorrels.

Zang Veredelt (zoals in die tijd veel meer koren heten) doet in haar oprichtingsjaar onder meer mee aan een nationaal muziek- en zangconcours in Eemnes, waar een eerste prijs in de wacht werd gesleept. Dat is in augustus 1928. Twee maanden later verleent het mannenkoor medewerking aan een propaganda-avond van de Ned. Chr. Radiovereeniging in het gebouw aan de Iepenlaan. En in januari zingen de mannen in de N.H. Kerk aan de Huizerweg in Bussum. Het gaat om een herdenkingsavond ter gelegenheid van het gouden jubileumfeest van ’koningin-moeder’ Emma.

Op 19 februari 1930 viert het mannenkoor haar eigen feestje. Ter gelegenheid van het tweejarig bestaan is er in café De Harmonie aan de Brinklaan een feestvergadering. In het daaraan gewijde krantenartikel is onder meer te lezen dat de voorzitter Raakman heet, en de dirigent Knijnsberg. De echtgenote van Knijnsberg krijgt een bos bloemen, de (scheidende) voorzitter ’een fraaie rooktafel vergezeld van een oorkonde’.

Wim Post uit Abcoude reageerde nog op zoekplaatje 365, waarop burgemeester Bührmann van Weesp voor het stadhuis een toespraak houdt. Post, geboren in 1938 aan de ’s-Gravelandseweg in Weesperkarspel, komt met namen van enkele ruiters die rechts op de foto staan.

De eerste ruiter op de voorgrond is volgens Post hoogstwaarschijnlijk Dirk van Beusekom, die in de Bijlmer in Weesperkarspel woonde. ,,Hij was rijinstructeur van de rijvereniging de Vechtruiters in Weesp, met een oefenmanege op het terrein van Van Houten. Helaas is de vereniging, waarvan ik nog lid ben geweest, eind jaren vijftig opgeheven.” De tweede ruiter is wellicht Hen den Hartog, eveneens lid van de Vechtruiters en woonachtig in de Bijlmer.

,,Met behulp van een vergrootglas zou ik zeggen dat de derde ruiter Bep de Nooy is, wonend aan de Keverdijk in Weesperkarspel.” De Nooy (87) en zijn echtgenote Janny (84) stonden in november vorig jaar nog in deze krant vanwege hun 60-jarig huwelijk, schrijft Post. Zij hadden een kruidenierszaak aan de Van de Sande Bakhuyzenstraat in Hilversum.

Dan het nieuwe zoekplaatje. Bij het kraampje van het Dierenasyl staan jongens, meisje en een dame met een collectebus. Is het 4 oktober, Dierendag? Waar en wanneer is deze foto gemaakt? En wie staan erop?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.