Ambulancedienst Gooi weert cameraploegen ’Traumacentrum’ van SBS 6

Ambulancedienst Gooi weert cameraploegen ’Trauma.nl’ van SBS 6. Archieffoto ANP

Ambulancedienst Gooi weert cameraploegen ’Trauma.nl’ van SBS 6. Archieffoto ANP

Ron Amesz
huizen

Er zullen de komende week geen cameraploegen meerijden in ambulances in het Gooi en de Vechtstreek. ,,We hebben besloten een time-out in te lassen’’, zegt René Ton, directeur van het Regionaal Ambulance Vervoer (RAV). De instelling wil eerst goed uitzoeken wat er onlangs in Huizen is gebeurd.

Op 14 december werden door een cameraman opnamen gemaakt in de woning van een Huizense die op het punt stond met de ambulance vervoerd te worden. Zij zegt daar geen toestemming voor te hebben gegeven. De opnames werden gemaakt ten behoeve van het programma ’Traumacentrum', dat vanaf 7 januari door SBS 6 op de buis wordt gebracht. Het CDA-raadslid Kees de Kok heeft er vragen over gesteld.

,,Ik had van tevoren niet gedacht dat er zoveel toestanden over zouden ontstaan’’, zegt Ton. Hij stelt dat er heldere afspraken zijn gemaakt met het bedrijf I Care Producties, dat de opnamen maakte. ,,De verpleegkundige moet aan betrokkenen vragen of er opnames mogen worden gemaakt. Als dat niet het geval is, moet de cameraman rechtsomkeert maken.’’ Hij gaat ervan uit dat die afspraken ook zijn nagekomen, totdat uit nader onderzoek het tegendeel zou blijken.,,De gefilmden krijgen een brief en kunnen dan alsnog hun eerder verleende toestemming intrekken. En daarnaast zien wij de uitzending van tevoren ook nog.’’ Volgens de directeur wordt ’Traumacentrum’ een ’rustige, geen sensationele’ uitzending. Het RAV hoopt dat de kijker door het programma een beter beeld krijgt van het werk van ambulancepersoneel. ,,Zodat we de agressie waarmee we geconfronteerd worden, kunnen voorkomen. Er is te veel onbegrip over onze werkwijze.’’ Ton vermoedt dat alle ophef over opnames die vorig jaar werden gemaakt in het VU Medisch Centrum in Amsterdam een rol heeft gespeeld bij de reacties uit Huizen. ,,Ik had niet verwacht dat er zo’n wantrouwen zou ontstaan bij het publiek.’’ I Care Producties distantieert zich volledig van de werkwijze van Eyeworks, het bedrijf dat de opnames bij de VU maakte.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.