Zoekplaatje: Maria Immaculata-school Hilversum

Deken Frank van de St. Vitus wijdde de jongensschool aan de Daltonstraat in Hilversum in.© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek.

Eddie de Paepe
Hilversum

Het zoekplaatje van vorige week (nr. 432) toont de wijding van de (voormalige) lagere school Maria Immacula aan de Daltonstraat in Hilversum-Oost. Ook de personen op de foto zijn door lezers herkend.

De geestelijke in het midden is deken Frank van de St. Vitus in Hilversum, meldt L.H.F. Born. ,,De persoon in zwarte pij zou een frater kunnen zijn van de St. Aloysiusschool aan het Achterom.”

De geestelijke in de zwarte toog is pastoor Sinnige van de Josefkerk, vult Thea Verver-Nijman aan. ,,In mijn jeugd heb ik in de Pelikaanstraat gewoond, tegenover de kerk. Ik denk dat de foto voor 1950 gemaakt is. Pastoor Sinnige kwam vaak bij ons thuis om een borreltje te drinken. De St. Josefkerk had twee lagere scholen, een jongens- en meisjesschool aan de Kamerlingh Onnesweg. Ook een kleuterschool, de Cunerakleuterschool, aan de Kamerlingh Onnesweg, bij de Veneta.”

Mevrouw Verver heeft de foto aan haar broer. ,,Hij herkende pastoor Sinnige ook.”

Zeer onaangenaam

H. van Kampenhout bevestigt de naam van de pastoor. Die van de deken schiet hem niet te binnen. ,,Wel zijn aard: namelijk zeer onaangenaam!” Van Kampenhout plaatst de foto van de inzegening van de Maria Immaculataschool (op de hoek van de Minckelersstraat) in de periode 1950-1952.

,,Pastoor Sinnige volgde pastoor Jansen op, vlak na de oorlog en was daar pastoor tot zijn dood rond 1960. Hij wist veel dingen naar zijn hand te zetten. De toren van de St. Josephkerk had na de oorlog als eerste van alle torens in Hilversum weer een klok, waarin er later nog twee bij geplaatst zouden worden. Pastoor Sinnige was het ook, die als eerste vlak na de oorlog twee scholen liet bouwen aan de Kamerlingh Onnesweg. Hij was het ook, die in die tijd daar vlak naast een bejaardentehuis liet bouwen. Die man kreeg veel voor elkaar.”

Twee van de misdienaars op de foto hebben zich ook bij de redactie gemeld. Helemaal links op de foto staat Jan Veldmeijer, inmiddels 81 jaar oud. ,,Voor mij staat Joop Kuijper en de rechtse misdienaar is Bertus van Doorn”, vertelt hij. De Maria Immaculata-school stond op de plek waar nu het St. Joseph-complex staat. De inwijding moet omstreeks 1949/1950 zijn geweest, denkt Veldmeijer. ,,Ik ben in 1936 geboren en ging op mijn elfde van de St. Janschool bij de Beatrixtunnel naar de nieuwe Immaculata-school.”

Joop Kuijper bevestigt de namen van de deken, de pastoor en de drie misdienaars. ,,Pastoor Sinnige is de stichter van de school, die hier in 1949 werd ingewijd”, schrijft de Hilversummer. ,,Wij waren hier misdienaars als ondersteuning. Het was de laagbouw van de Maria Immaculata school aan de Minckelersstraat ingang Daltonstraat. De school is er al lang niet meer. Ik ben zelf inmiddels 81 jaar en woon nog altijd in de wijk Oost, net als de heer Veldmeijer.”

In 1951 kwam ook de Maria Immaculata-meisjesschool gereed, waarvan het schoolplein en de ingang zich aan de Kamerlingh Onnesweg bevond. Later kregen de scholen een nieuwe naam: Marimba (Maria Immaculata Basisschool).

Semi-permanent

Uit het jaarverslag van de Hilversumse commissie van toezicht op het lager onderwijs over 1948 staat dat er dat jaar twee nieuwe scholen zijn geopend: de Maria Immaculata- en de Beatrixschool. In De Gooi- en Eemlander van 5 oktober 1948 verder een bericht over de komst van minster In ’t Veld naar Hilversum. ,,Minister In 't Veld, van wiens belangstelling voor het bouwsysteem-Knoop, dat wordt toegepast bij de semi-permanente Maria Immaculata-school aan de Kamerlingh Onnesweg, wij reeds eerder melding maakten, is voornemens zich deze week persoonlijk van deze bouwwijze en haar voordelen te komen overtuigen, zulks met het oog op eventuele toepassing van het systeem op grote schaal.”

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Een hardloopwedstrijd door het groen, met water en heuvels. Waar en wanneer is deze foto gemaakt? Wie herkent een van de atleten?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.