Asbest vrijgekomen in 22 drive-inwoningen Hilversumse Kloosterlaan

Kitty Puijk: ’Bewoners onnodig risico gelopen’.

Kitty Puijk: ’Bewoners onnodig risico gelopen’.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Annemarie de Jong
Hilversum

Bij de montage van zonnepanelen op 22 drive-inwoningen van woningcorporatie De Alliantie aan de Hilversumse Kloosterlaan is asbest vrijgekomen.

Het asbest kwam vrij doordat het betrokken installatiebedrijf door een asbesthoudend paneel in de inpandige garage heeft geboord. De Alliantie heeft met spoed onderzoek laten doen naar asbest, dat kankerverwekkend kan zijn. De eerste uitslagen zijn binnen. ’Daaruit blijkt dat in uw garage asbesthoudende vezels zijn aangetroffen uitsluitend binnen een oppervlakte van 1 meter vanaf de plaats waar de kabel door asbesthoudend materiaal is geboord’, schrijft de woningcorporatie in een brief aan bewoners.

Stofzuiger

De garages met toegang vanuit de woning zijn afgezet met geel waarschuwingslint. Bewoners wordt dringend geadviseerd de garage niet meer te gebruiken. ’Indien u met uw eigen stofzuiger resten hebt opgezogen in uw garage na de werkzaamheden aan de betrokken plaat, vragen wij u om deze stofzuiger niet meer te gebruiken’, vervolgt De Alliantie.

Saneringswerkzaamheden starten zodra alle onderzoeken zijn afgerond. „Ik verwacht komende week”, meldt Alliantie-woordvoerster Colette Laddé. „Ik kan me voorstellen dat bewoners ongerust zijn. Dit is een heel vervelende kwestie. Bewoners kunnen met al hun vragen bij ons terecht, daarbij is ook de GGD betrokken.”

Bewoonster Kitty Puijk van de Kloosterlaan is verbijsterd. „Ze wilden in mei starten, maar dat ging niet door omdat eerst technisch onderzoek gedaan moest worden naar het bevestigen van zonnepanelen op drive-inwoningen. Dat was toch wat ingewikkelder. Daar hebben ze een maand over gedaan. Toen had het asbest toch ontdekt moeten zijn!”, zegt de Hilversumse. „Ik ben niet eens zo erg geschrokken. Wel heel erg boos. Bewoners hebben onnodig risico gelopen.”

Wasmachine

Ondanks het verbod komt ze toch in de garage. „Ik had er al een maand in rondgelopen voordat ze bij ons aan de deur kwamen over de asbestbesmetting. De wasmachine staat er, een koelkast en de spullen van de onderneming van mijn zoon.” Puijk heeft het te doen met de monteurs. „Ze hebben onbeschermd staan boren. Volgens mij gaat het om witte asbest, dan is echt niet fijn.” Volgens Laddé is op dit moment nog niet duidelijk om welke soort het gaat.

Ook SP-fractievoorzitter Bianca Verweij bemoeit zich met de kwestie. „Wij zijn bezorgd. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?” Ze vindt ook dat bewoners moeten worden gecompenseerd. „Ze worden beperkt in hun woongenot.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.