Met tweedehands boeken bespaart student flink

Uitgaven van studenten per maand.

Uitgaven van studenten per maand.

Wilfred Simons
Utrecht

Meer dan de helft van de studenten in het hbo en het wo slaat de boekhandel tegenwoordig over en koopt zijn studieboeken online. Nieuwe bedrijven als Studystore.nl, studieboeken.nl en studieboekenmarkt.nl vechten om de klandizie van de studenten, maar Bol.com is de grootste speler in de markt. Veertig procent van de studenten koopt daar de studieboeken.

Nieuw is, dat steeds meer studenten hun studieboeken van het afgelopen jaar ook weer online verkopen. De helft van alle studieboeken is al tweedehands; er gaat in Nederland zo'n 20 à 30 miljoen euro in om.

De digitalisering heeft het heel gemakkelijk gemaakt om tweedehands studieboeken te verkopen. Bol.com biedt studenten die zich registreren als koper, gratis de mogelijkheid om zelf ook te verkopen, zegt woordvoerster Marjolein Verkerk. ,,De student vult op de site het ISBN van het boek in en via ons systeem komt daar automatisch een afbeelding van de omslag en andere uitgeversinformatie bij.''

Bemiddeling

Zodra een koper zich meldt, krijgt de student een mailtje. De student stuurt het boek op en de betaling verloopt ook via Bol.com. Aan die bemiddeling verdient het internetbedrijf: gemiddeld levert een transactie 1,99 euro op.

Het Nibud rekende in 2012 voor dat studenten per maand 84 euro gemiddeld uitgeven aan computerprogramma's, studieboeken, readers en syllabi; een dikke 1000 euro per jaar. Ze kunnen flink besparen door hun boeken op de tweedehands markt aan te schaffen. Een gebruikt boek wordt doorgaans verkocht voor 55 procent van de nieuwprijs. Dat lijkt mooi, maar de tweedehands markt is er één van voetangels en klemmen. Als docenten een nieuwe druk van een studieboek voorschrijven, is de oude onbruikbaar. Het komt ook voor dat studenten in een volgend studiejaar een boek opnieuw nodig hebben. Dan hebben ze pech als ze het net hebben verkocht.

Wegwerpmaatschappij

Wie denkt dat studenten de opbrengst flierefluitend in hun zak steken voor een goedkope zonvakantie, komt bedrogen uit. Marktonderzoeker Multiscope hield in juni dit jaar een enquête onder 500 studenten, waaruit blijkt dat de studenten het geld goed kunnen gebruiken. Ze kopen er nieuwe boeken van of gebruiken het geld om schulden af te lossen.

Woordvoerster Verkerk van Bol.com ziet - misschien geïnspireerd door de economische crisis - ook een 'einde aan de wegwerpmaatschappij' in zicht komen. Het is zonde om boeken ongebruikt in de kast te laten staan of weg te gooien. ,,We hechten meer waarde aan het geven van een tweede leven aan artikelen.''

Uit een enquête van het bedrijf Vouchercloud bleek twee weken geleden ook al dat studeren geen vetpot is. Zo bleek dat twintig procent van de studenten nooit uitgaat en 45 procent één of twee keer per maand.

Leven van 915 euro per maand

Bijna de helft van de studenten, vooral in het hbo, zegt dat zij nét kunnen rondkomen. Uitwonende studenten kunnen gemiddeld rekenen op een inkomen van 915 euro in de maand, blijkt uit onderzoek van het Nibud in 2012 (zie kader). Dat geld scharrelen ze bij elkaar van de studiefinanciering, bijbaantjes (zo'n 350 euro per maand), stage-inkomsten, en bijdragen van ouders (190 euro). Hoewel het leven voor hbo-studenten even duur is als voor universitaire, kunnen ze minder vaak rekenen op geld van hun ouders en daardoor werken ze vaak meer bij naast de studie (62 tegen 71 procent).

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.