Onzekere tijden: wat is er aan de hand?

Ton Griffioen speelt zijn mini-eenakter. © Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Jan Rook
Baarn

Tijdens de brainstormsessies voor een thema voor de juli-tentoonstelling van het Kunsthuis Baarn in de Pekingtuin werd er ook gesproken over onder andere de aanslagen in Parijs en Orlando.

Conclusie: het zijn onzekere tijden. Dat leidde uiteindelijk tot het thema Wat is er in godsnaam aan de hand? Ton Griffioen inspireerde die vraag tot een opmerkelijke mini-eenakter, waarin hij nodeloze angst aan de kaak stelt.

Geweld, tweedeling, verwarring, desillusie; kunnen we nog wegkijken? De kunstenaars gingen voor hun tentoonstelling in het Kunsthuis Baarn dat is gevestigd in Het Koetshuis op zoek naar een nieuwe kijk en een ander perspectief.

Zachtheid en troost, confrontatie en begrip, maar vooral: het kan anders! De tentoonstelling duurt nog tot en met 31 juli. Op de nog resterende zaterdagen en zondagen in juli is tussen 13.00 en 17.00 uur te zien hoe kunstenaars als Tubien, Nadine, Ton, Hanz, Ruud, AlexandrA en Ria daar invulling aan geven.

Aanslagen

Opmerkelijk is de circa tien minuten durende mini-eenakter van Ton Griffioen, die hij al speelde tijdens de opening van de tentoonstelling en zaterdag nogmaals opvoerde. Gezeten op twee koffers op het instant speelvloertje voor de openslaande deuren van Het Koetshuis leest hij in een krant over aanslagen en raakt merkbaar in angst en verwarring.

Zeker als op de hoek van het speelvloertje aan onbewaakte rugtas blijkt te staan en er op de achtergrond uit een luidspreker getik van klok te horen is.

Angstig draalt hij rond, overweegt te vluchten, maar is tenslotte nieuwsgierig en besluit toch te gaan kijken wat er in de rugzak zit. Een broodtrommeltje en een drinkbeker van een kind en een kindertekening. Tien minuten toneelspel eindigen dus in angst om niets.

Nadenken

Het leidt onder het publiek in elk geval tot nadenken. Want we worden door een bijna niet aflatende stroom aan berichten via het nieuws op tv, de kranten en de sociale media overspoeld met meldingen van geweld en aanslagen en worden daardoor bang.

,,Precies van terroristen willen,” merkt een toeschouwer op, ,,maar bedenk eens hoe uiterst klein de kans is dat je daar zelf slachtoffer van wordt.

Vergelijk het maar met reizen per vliegtuig. Stort er zo heel nu en dan eentje neer, dan is dat ook groot nieuws in de media. Er zijn echter maar weinig mensen die zich daardoor laten weerhouden gewoon weer in een vliegtuig te stappen. Eigenlijk laat Griffioen in slechts tien minuten goed zien dat we ons niet bang moeten laten maken.”

Beelden

Naast de bijzondere mini-eenakter die hij morgenochtend nog een keer zal opvoeren als de bewoners van het naastgelegen verzorgingshuis op bezoek komen, stelt Griffioen ook nog enkele van zijn verrassende en verwarrend geïnstalleerde beelden tentoon.

Opvallend zijn tevens de transparante fotowerken van Tubine van Wulften en de zoötroop van HanzArt.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.