’Fusiedatum 1 januari 2023 is niet heilig’

Ronald Frisartr.frisart@hollandmediacombinatie.nl
Wijdemeren

De datum 1 januari 2023 is niet heilig voor fusies of andere vormen van samenwerking in het Gooi en de Vechtstreek. Wat eerder of iets later is wat betreft de provincie Noord-Holland ook goed. Dat zei gedeputeerde Jack van der Hoek woensdagavond in het gemeentehuis van Wijdemeren.

Van der Hoek en Deloitte-medewerkers Dirk Louter en Marco Pot waren naar de Rading in Loosdrecht gekomen om vragen van Wijdemeerse raadsleden te beantwoorden over het bestuurskrachtonderzoek.

Wijdemeren scoorde daarbij ’onvoldoende’. Pot stelde dat dat niet betekent dat Wijdemeren onmiddellijk op omvallen staat of slecht wordt bestuurd. Wel betekent het dat er ’een zekere urgentie’ is om de gemeentelijke organisatie te versterken. ,,Steeds gaten dichtlopen hou je op termijn niet vol.’’

Pot en Louter zetten nog eens uiteen dat het grootste probleem het gebrek aan ’besliskracht’ is van de gemeenten in de Regio Gooi en Vechtstreek (RGV).

,,Ook als de spelers goed zijn, kan het team zwak zijn’’, aldus de onderzoekers. Ze stelden dat dat team al jaren ’cruciale wedstrijden verliest’ op belangrijke gebieden als economie, infrastructuur, wonen, en natuur en landschap. Juist daarom zei Louter tegen de Wijdemeerse raadsleden: ,,Staar u niet blind op lokale kwesties, maar kijk vooral ook naar waar de regio moet staan per 1 januari 2023’’.

Kleinschaligheid

Als op de middellange termijn wordt gesleuteld aan de regionale samenwerking wil dat niet zeggen dat Wijdemeren nu achterover kan leunen, aldus Deloitte. In de plassengemeente moet op korte termijn wel degelijk het een en ander gebeuren. Bij iedere oplossing moet, stelde Louter, heel nadrukkelijk rekening worden gehouden met de kleinschaligheid van de Wijdemeerse kernen. Ook gedeputeerde Van der Hoek wierp de vraag op ’hoe je borgt dat de burger zich gehoord weet en aansluiting houdt bij het bestuur’.

Een waarschuwing had Van der Hoek ook in petto. Zou Wijdemeren op korte termijn besluiten tot ambtelijke fusie met een van de buren en zou dat niet genoeg blijken, dan is die bestuurlijke partner ook de gemeente waarmee vervolgens helemaal (bestuurlijk) gefuseerd moet worden.

Omkijken naar een andere fusiepartner is er dan niet meer bij. Ook gaf hij nog eens aan dat de bal nu bij de gemeenten ligt. Zij moeten aangeven hoe ze de bestuurskrachtproblemen denken op te lossen. Pas als ze in gebreke blijven, zal de provincie ingrijpen. ,,Dat is dan onze verantwoordelijkheid tegenover de burger.’’

Of de raadsleden vonden dat ze verhelderende antwoorden hadden gekregen op hun vele vragen bleef onduidelijk. Alleen René Voigt (DorpsBelangen) zei klip en klaar ’de meeste antwoorden zó algemeen’ te vinden dat hij er weinig aan had.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.