Bloemen testen bij Soester Rozenfestival

Het Rozenfestival als eerste evenement in de ’Kas’ van Hans Scholten
© Foto Studio Kastermans/Ronald Smeenk
Soest

Een bijzonder Rozenfestival met wel honderd variëteiten vindt vrijdag en zaterdag plaats in de ’KAS’ achter de winkel van bloemist Hans Scholten aan de Middelwijkstraat. Nederlandse rozenveredelaars in Kenia bieden hun nieuwe exemplaren gratis aan om te testen.

,,De bloemenhandel is aan het veranderen. Mensen zetten hun huis niet meer vol planten. Ik ga in de kas van 200 vierkante meter evenementen houden, zoals een uitvaartbeurs of tentoonstelling met bijzondere planten. Met het Rozenfestival doe ik de aftrap”, aldus Scholten.

Tijdens een recent kwekersbezoek in Kenia rijpte zijn plan. Nederlandse rozenveredelaars die hij daar sprak hebben grote proefvelden om nieuwe bloeiers te ontwikkelen. ,,In deze kraamkamer van de rozenteelt missen ze de feedback van de consument. Vandaar dat de kwekers bij ons dertig nieuwe rozen laten testen die nog niet in de handel zijn. Wie ze meekrijgt, levert een vragenlijst in”, aldus Scholten.

Hij zit dagelijks op de tribune van twee bloemenveilingen en importeert ook zelf uit Kenia en Ecuador. ,,In beide landen worden de rozen in bergachtig gebied gekweekt. Op grote hoogte zijn de temperaturen niet te hoog. De koude nachten hebben een positief effect op de groei.”

Over de rozentrend zegt Scholten: ,,Mensen houden niet meer zo van kleine bosjes rozen. Ze willen grote bloemen met goed gevulde knop. Vooral poederachtige kleuren als zalm, roze en lila zijn in. De rode roos blijft wel in trek. Dagelijks wordt er bij ons met de koningin onder de bloemen veel ’emotie’ verkocht, bijvoorbeeld bij verliefdheid, romantiek of verdriet.”

Meer nieuws uit Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.