Soest hield datalek stil voor publiek

Joost Reijnders
Soest

Een administratieve fout die leidde tot het verstrekken van persoonlijke gegevens aan derden, is door het college van b en w van Soest stilgehouden voor het publiek. Per abuis zijn vanuit het gemeentehuis niet alleen adresgegevens verstuurd, maar ook burgerservicenummers.

Het datalek deed zich eind mei voor, en pas na onthulling ervan door het Algemeen Dagblad bevestigt loco-burgemeester Marcel Adriani dat er met persoonsgegevens geblunderd is op het gemeentehuis. Volgens de gemeente bevatte een digitaal adresbestand dat naar de vaste drukker en postbezorger was gestuurd niet alleen adresgegevens, maar ook een tabblad met persoonsgegevens. Ondermeer de burgerservicenummers en geboortedata van 800 personen. De gemeente ontdekte de fout na ongeveer vier uur en gaf de drukker en de postbezorger opdracht het bestand te vernietigen.

Onder de pet

De blunder met persoonsgegevens is bewust onder de pet gehouden. Noch de betrokkenen, noch de gemeenteraad is geïnformeerd. Alleen het ’presidium, de vergadering van de fractievoorzitters in de raad, is in beslotenheid bijgepraat. ,,Er is voor gekozen omdat niet in het openbaar te doen, omdat het zinvol was om de zaak zo klein mogelijk te houden. Anders loop je de kans dat er alsnog schade uit voort komt. Niet voor de gemeente, maar voor de betrokkenen’’, meldt een woordvoerder van het college.

Hij meldt desgevraagd dat de gemeente het werkproces rond het versturen van digitale brieven heeft aangescherpt: ,,Moet er nu op korte termijn een adressenbestand de deur uit, dan wordt extra gecontroleerd of er geen onnodige persoonsinformatie in het bestand staat.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.