Veel mensen met griepklachten op spreekuur

Annemarie de Jong
Hilversum

Steeds meer mensen liggen ziek op bed. Ook de Hilversumse huisartsen Dennis Pot (34) en Anke Oudhof (35) krijgen ’relatief veel patiënten met griepachtige klachten als hoesten, koorts en keelpijn’ op het spreekuur.

,,Hele gezinnen die elkaar aansteken. Als klachten langer dan twee weken duren, worden mensen ongerust”, zegt Pot van huisartsenpraktijk Hilversum Oost aan de Jan van der Heijdenstraat.

,,Soms denken mensen dat ze longontsteking hebben; dat is in 99 procent van de gevallen niet zo. Voornaamste dat ik doe is geruststellen. Paracetamol en neusspray kunnen verlichting brengen. Soms hechten mensen aan hoesttabletten en dranken - wordt veel geld aan verdiend - en je mag nemen wat je wilt, maar zelf geef ik het mijn kinderen niet.”

In tegenstelling tot vorig jaar werkt volgens het RIVM het griepvaccin dit seizoen wel goed. Huisarts Pot is geen voorstander. ,,Het is een cocktail van een x-aantal virussen van afgelopen jaar. Ik zie onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het werkt.”

De griepepidemie is volgens de Grote Griepmeting ’in sterkte en omvang aan het toenemen’. Huisarts Pot: ,,Kwestie van uitzieken. Het kan wel zes weken duren dat je je niet honderd procent voelt.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.