Alcohol? XTC is het jongerenprobleem

© Archieffoto

Redactie Hilversum
Hilversum

XTC-gebruik onder jongeren in het Gooi, Eemland en Vechtstreek lijkt te groeien. De gebruikers worden steeds jonger en gebruiken vaak regelmatig. Die conclusie trekt deze krant op basis van gesprekken met tientallen scholieren en het bezoek aan een geheim Goois feest waar zo'n zeventig jongeren volop aan de XTC zaten.

Overheidsinstanties, ouders en hulpverleners focussen op terugdringing van het alcoholgebruik onder 16- en 17 jarigen. De laatste maanden lijkt een deel van die jongeren de partydrug nu te hebben ontdekt. Met alle gevaren van dien.

,,De high van XTC is te gaaf. Veel leuker dan alcohol. Ik heb het nu drie keer in één maand gebruikt. Het is een soort psychologische druk om steeds te gebruiken’’, vertelt een 16-jarige feestganger.

Piepklein

Volgens GGD Gooi en Vechtstreek, die vorig jaar onderzoek deed onder 4500 scholieren, is het XTC-gebruik onder 16- en 17 jarigen niet groot. Woordvoerder Manita van den Acker spreekt van piepkleine aantallen.

Dat onderzoek lijkt achterhaald omdat de jongeren die de krant sprak erop wijzen dat het gebruik de afgelopen maanden een vlucht heeft genomen. Enkele geïnterviewden waren nog maar 15 jaar.

Vrijdag en zaterdag besteedt De Gooi- en Eemlander uitgebreid aandacht aan het partydruggebruik onder jongeren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.