Hoge boetes ’drankclubs’ Hilversum

Eddie de Paepe
Hilversum

Maar liefst 82 procent van gecontroleerde Hilversumse sportverenigingen trekt zich niets aan van het alcoholverbod voor jongeren beneden de achttien. De gemeente is het zat en gaat hard optreden.

De recente cijfers van de gewestelijke gezondheidsdienst (GGD) zijn op het raadhuis als een bom ingeslagen. Controles met onder meer ’mystery guests’ tonen aan dat sportclubs zich niet houden aan de minimumleeftijd voor alcoholische dranken, die in januari van dit jaar is verhoogd. ,,Onaanvaardbaar’’, vindt burgemeester Pieter Broertjes. Het Hilversumse college van b en w heeft dinsdag besloten om het er niet bij te laten zitten. Binnenkort gaat er een brief naar alle betrokkenen: wie zich niet aan de regels houdt, kan een forse boete verwachten. Verder komt er - op 9 oktober - een bijeenkomst met alle clubs. ,,Eerst willen we tekst en uitleg’’, aldus Broertjes. ,,Daarna gaan we de duimschroeven aandraaien. Wij gaan de verenigingen die over de schreef gaan daarop heel hard aanspreken. Wij gaan die wet gewoon uitvoeren.’’ Hilversum wil, benadrukt de burgemeester, pal achter de ouders staan, die zich zorgen maken over het schenken van alcohol in sportkantines.

Concurrentie

Sportwethouder Floris Voorink (VVD) stelt dat de vrees van de Hilversumse horeca voor oneerlijke concurrentie door sportkantines niet terecht blijkt. Hij benadrukt verder dat de gemeente ook niet met twee maten meet. De verenigingen worden even streng gecontroleerd als de uitgaansgelegenheden. ,,Vroeger waren we daarvoor afhankelijk van de keuringsdienst, maar nu hebben wij zelf boa’s voor de controle.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.