Kies de tien mooiste huizen van Hilversum

Villa© Foto Albertus Perk

Annemarie de Jong
Hilversum

Je zal er maar wonen, in zo’n statige oude villa met torentjes en oprijlaan, of in een moderne luxe, met glas en comfort. Maar wat zijn nou de tien mooiste huizen van het villarijke Hilversum? Historische Kring Albertus Perk roept mensen op hun droomhuizen aan te melden. Meeste stemmen gelden. „In het voorjaar verzorgen we een fietstocht langs de tien mooiste architectonische Hilversumse hoogstandjes”, zegt historicus Pieter Hoogenraad.

Villa Lommerijk aan de Witte Kruislaan, De Kameel aan de Insulindelaan en de monumentale villa Henriëtte aan de Schuttersweg. Historicus Pieter Hoogenraad heeft zijn eigen Hilversumse mooie-huizen-lijstje al paraat. „Historisch en architectonisch mooie panden”, zegt de Hilversummer.

Villa Lommerijk aan de Witte Kruislaan.

Hij staat aan de wieg van de verkiezing ’mooiste huizen van Hilversum’ van de Historische Kring Albertus Perk. Uit alle inzendingen stelt Hoogenraad een top-tien samen, waarbij de meeste stemmen gelden.

Fietstocht

„Op zondag 6 mei verzorgen we een fietstocht van twee uur langs deze prachtige panden. Bij elk huis vertel ik een verhaaltje over de geschiedenis en architectuur. Een leuke anekdote doet het ook altijd goed. Woonde er een celebrity, is er iemand uit het raam gesprongen, of hebben er onderduikers gezeten? Alleen bijzondere wetenswaardigheden, anders gaan mensen naar de hemel kijken, met een blik van ’schiet eens op’. Leuk als bewoners zelf ook iets vertellen. Soms lopen we, als ze het goed vinden, ook even de tuin in.”

De eerste inzendingen zijn al binnen. „Sommigen melden hun eigen huis aan, dat mag.” Is hij niet bang dat een huis tegen de wil van een eigenaar in de fietsroute wordt opgenomen? „Welnee, we blijven op straat en komen niet op de koffie. En de waarde van een huis schiet de lucht in als-ie in de top-tien komt”, lacht hij.

Lelijkste

„Hoe ik op dit idee ben gekomen? Vijf keer in het jaar organiseren we bij Albertus Perk op de eerste zondag van de maand een fietsexcursie met thema. Wat moest ik nu weer bedenken? Een excursie langs de lelijkste gebouwen, dacht ik eerst. Kwam door de discussie over het GAK-gebouw, bij het station, dat ikzelf helemaal niet lelijk vind. Maar ja, een fietstocht langs non-descripte gebouwen, daar word je helemaal triest van. Vandaar de tien mooiste huizen.”

De historicus verwacht onder de inzendingen bekende panden. „Maar ik hoop ook op een paar verborgen pareltjes. Iemand zond Festina Lente aan de Eikbosserweg 3-5 in. Heb ik niet op mijn netvlies. Ik ga er snel kijken.”

De Kapel.

Kanshebber is ook De Kapel aan de ’s-Gravelandseweg. Een voormalig koetshuis met erboven de koetsierswoning uit 1898, behorend bij landhuis Quatre Bras, dat in 1933 is afgebroken. Het zwarte houten pand is ontworpen door A. Salm, in de vorm van een Zwitsers chalet. In 1957 aangekocht door de Remonstrantse Broederschap en verbouwd tot kapel. Nog altijd komt de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap er samen.

Ook het ’Huis met de pilaren’ is een geheide kandidaat.

Huis met de Pilaren aan de Peerlkamplaan.

Het landhuis, in 1836 gebouwd op de buitenplaats Lindenheuvel bij de ’s-Gravelandseweg, werd in 1881 gesloopt en vervolgens steen voor steen herbouwd op de huidige plek aan de Peerlkamplaan, naast het Rosarium. In mei 1994 raakte de villa door brand ernstig beschadigd. In 1996 kochten Ronald Brons en Margot Verkaik de bouwval. Het echtpaar met twee kinderen restaureerde de villa in oude luister.

Politie

Hoogenraads eigen ranglijst staat vast. Met op één het in 1898 gebouwde landhuis Lommerrijk (heette ook Vredeoord, Avondzon en Ostwalt) aan de Witte Kruislaan, met een landschappelijke siertuin met vijver van H. Copijn. Het voormalige woonhuis was lang in gebruik als opleidingsinstituut voor de politie. „Tijdens de crisis van de jaren dertig werden bepaalde villa’s afgebroken en grote stukken grond rondom verkaveld. Mooi dat deze is behouden.”

Ook De Kameel uit 1926 in ’Gooische Landhuisstijl’ van architect Jan Dullaart aan de Insulindelaan is favoriet bij Hoogenraad.

De Kameel aan de Insulindelaan.© Foto Pieter Hoogenraad.

„Met een mooi glooiend rieten dak met twee bulten.” Zijn derde droomhuis is villa Henriëtte, voorheen villa Roemah Oedjong, aan de Schuttersweg 8 uit 1896, ontworpen door A.L. en J.G. van Gendt (vader en zoon).

Ondergrondse tunnel

Gebouwd voor Jan ter Meulen jr, assuradeur uit Amsterdam en aandeelhouder in de Park- en Bouwmaatschappij Hilversum, die het Suzannapark in Hilversum heeft ontwikkeld. Vanaf 1937 was het van de NCRV. „De directie zat in de villa.” Het rijksmonument was met een ondergrondse tunnel verbonden met het studiocomplex dat er naast is gebouwd. „Als je naar de villa werd opgeroepen, ging je door die gang ’naar de hel’. Doodsbang was iedereen voor de directie.” In 2000 werden de villa en het studiogebouw eigendom van E.M.A. van Wilsum, die beide gebouwen grondig liet restaureren.

Ook moderne architectuur mag op de lijst, zoals de villa aan de Jacobus Pennweg. Enige voorwaarde is dat een pand oorspronkelijk is gebouwd als woning. Handig ook als het zichtbaar is vanaf de weg.

Villa aan de Jacobus Pennweg.© Foto Hilversumse Architectuurprijs

„Ze zeggen: ’over smaak valt niet te twisten’, maar als er íets is waarover je leuk over kunt twisten is het over smaak, bijvoorbeeld of iets mooi of lelijk is”, zegt Hoogenraad.

Interessant is volgens hem de vraag wat de Hilversumse monumenten van de toekomst zijn. Welke gebouwen uit de periode 1965-2000 staan in 2030 op de monumentenlijst? „Wat vandaag ’lelijk’ is, kan morgen een monument zijn.”

Verkiezing

Wat zijn de 10 mooiste huizen van Hilversum? Dat is de inzet van historicus Pieter Hoogenraad bij de verkiezing. Één woning voordragen kan, meer mag ook. Mail naar mooistehuizen @albertusperk.nl. Op basis van ’meeste stemmen gelden’ rolt er een top-tien uit. Op zondag 6 mei 2018 start om 14.00 uur vanaf de Kerkbrink een fietstocht van historische kring Albertus Perk langs de 10 panden. De excursie staat onder leiding van Pieter Hoogenraad en Herman Meddens.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.