Eerbetoon aan 's-Gravelandse Nobelrpijswinnaar Koopmans

Tamar de Vries
’s-Graveland

Familieleden en genodigden onthullen vrijdag een gevelsteen ter ere van wijlen Nobelprijswinnaar Tjalling Koopmans. Het eerbetoon is geïnitieerd door familieleden van de wetenschapper, die in 1975 de Nobelprijs voor de Economie won.

Tjalling Koopmans groeit op als telg uit een onderwijsfamilie aan het ’s-Gravelandse Noordereinde. Hij staat al op jonge leeftijd te boek als een zeer getalenteerde leerling, waardoor hij op zijn veertiende een studiebeurs krijgt om zijn talent verder te ontplooien. Al op zeventienjarige leeftijd begint Koopmans als student aan de universiteit van Utrecht. Hij verbreedt zijn horizon al snel door in zijn vrije tijd boeken te lezen over natuurkunde, psychologie en filosofie. De briljante student besluit, op zoek naar de toepasbaarheid van wiskunde, na drie jaar over te stappen op de natuurkunde.

De economische crisis, in de jaren twintig van de vorige eeuw, doordringt de geboren ’s-Gravelander van het feit dat ook de natuurkunde te theoretisch voor hem is. Koopmans stelt zijn wiskundige inzicht vervolgens in dienst van de economie. In 1936 promoveert Tjalling Koopmans op een economisch onderwerp.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, verandert het leven van de wetenschapper en zijn gezin ingrijpend. Samen met zijn vrouw en zijn zes weken oude dochter, vlucht Koopmans in 1940 naar de Verenigde Staten. De toepasbaarheid van wiskunde in de economie wordt het handelsmerk van Koopmans. In 1944 maakt hij deel uit van een denktank in Chicago, waar de inmiddels tot Amerikaan genaturaliseerde wetenschapper zich thuis voelt.

Koopmans beleeft zijn hoogtepunt als hij in 1975 de Nobelprijs voor de Economie krijgt. Hij krijgt die prijs voor zijn theorie over de optimale inzet van grondstoffen. Tjalling Koopmans overlijdt in 1985 in New Haven, Verenigde Staten.

Het eerbetoon aan Tjalling Koopmans is een direct gevolg van het in 2014 verschenen boek ’Nobel op de kaart’ van Martijn van Calmthout en Jelle Reumer. De auteurs van het boeken vestigen de aandacht op Nederlandse winnaars van de prestigieuze prijs. Naar aanleiding van dit boek wijdt Nieuwsuur in juni 2014 een uitzending aan dit onderwerp. Volgens mevrouw Belksma-Koopmans, initiator van de bijeenkomst en familie van de Nobelprijswinnaar, is het niet vanzelfsprekend dat Nederlandse winnaars van de Nobelprijs de eer krijgen die ze verdienen: ,,Ik heb dit in samenspraak met de huidige bewoners van het pand en met de KNAW kunnen organiseren. Het is belangrijk dat hier aandacht voor is. Tjalling Koopmans verdient aandacht. Het boek 'Nobel op de kaart' heeft mij uiteindelijk op dit idee gebracht.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.