Bedrijvigheid in Oud-Loosdrecht

Valentijn Bartels
Loosdrecht

Het centrum van Oud-Loosdrecht kan eind deze maand meer bedrijvigheid verwachten. Die hoop spreekt wethouder Theo Reijn (ruimtelijke ordening) uit. De gemeente Wijdemeren zoekt al langer naar ondernemers die tot en met december actief willen zijn op het zogenoemde ’Loosdrechts Terras’. Inmiddels hebben in ieder geval vier ondernemers concrete plannen ingediend, waarbij de aanvraag voor een vergunning zelfs al in gang is gezet.

De zoektocht naar ondernemers die tot het einde van het jaar voor bedrijvigheid zorgen is voor de gemeente een doorn in het oog. Reijn wil nu dan ook ’spijkers met koppen slaan’, zodat er leven in de brouwerij komt.

De beoogde ondernemers richten zich ’allemaal op de verkoop van boten’. De gemeente maakt de namen van de bedrijven en de exacte voorwaarden waartegen de overeenkomsten worden getekend ’deze of volgende week bekend’. Volgens de wethouder was het niet mogelijk om voor een paar maanden horecabedrijven te strikken.

Moeilijk

,,Het is moeilijk om daar op korte termijn vergunningen aan te verlenen, bovendien blijkt het minder interessant te zijn als je de opbrengsten bekijkt.’’ Reijn speelt nu met het plan ’om incidenteel horecagelegenheden ruimte te bieden, dat kan door middel van evenementen.’

Wijdemeren hecht veel waarde aan bedrijvigheid waardoor ’de gemeente niet per se moet verdienen aan de tijdelijke ondernemingen’. Toch gaat volgens de wethouder voor niks de zon op. ,,Wij waken uiteraard wel voor oneerlijke concurrentie. Er zullen bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden over onderhoud dat tijdelijke ondernemingen voor hun rekening moeten nemen.’’

Concreet

De gemeente kijkt tevens verder dan december. Geïnteresseerde ondernemers hadden tot afgelopen vrijdag om een plan in te dienen om zich na december voor onbepaalde tijd te vestigen op het Loosdrechts Terras. ,,Na een schifting blijven er van twintig belangstellenden, vijf concrete plannen over’’, aldus Reijn.

Een gemeentelijke commissie beoordeelt de plannen zodat in september duidelijk is met welke ondernemingen Wijdemeren in zee gaat. De commissie moet het eens zijn over de kwaliteit van de plannen, voordat er verder gesproken wordt.

Volgens de wethouder is de verdere planning dan ook afhankelijk van het aanbod: ,,Wij willen graag dat de bouwwerkzaamheden volgend jaar kunnen beginnen, maar dan moeten de ingediende plannen daar wel geschikt voor zijn.’’ Voorlopig is het nog niet mogelijk om in te schatten of dat zo is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.