Voedselbank Gooi en Omstreken: meer, beter, verser

Vrijwilligers van de voedselbank in actie.

Vrijwilligers van de voedselbank in actie.© Archieffoto: Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Huizen

De Voedselbank Gooi en Omstreken, die in 2015 weer meer mensen hielp, staat volgens voorzitter Lex Abels voor extra uitdagingen.. ,,Meer, beter en verser voedsel, en van tijd tot tijd meer cliënten.”

Van de start in juni 2006 tot december 2015 werden 2.798 mensen doorverwezen naar de regionale voedselbank. Vorig jaar werden vanuit de uitgiftepunten in Huizen, Hilversum, Laren, Weesp, Baarn en Soest in totaal 993 cliënten geholpen, blijkt uit het jaarverslag. Een groei van twaalf procent ten opzichte van 2014. Ook was er een toename van het aantal mensen dat gedurende een langere periode gebruik maakte van een voedselpakket. Standaard is drie maanden, het maximum (in principe) drie jaar.

Koelcel

Vorig jaar zijn diverse noodzakelijke maatregelen doorgevoerd, zo meldt Abels. Zo is geïnvesteerd in een nieuwe koelcel (41.000 euro) en in de vervanging van het sterk verouderde ICT-netwerk in het distributiecentrum in Huizen (29.000 euro). Verder pakten de totale kosten veel hoger uit dan begroot. De voedselbank moest onder meer (extra) in de buidel tasten voor de aanschaf van speciale schoenen voor de vrijwilligers, het inhuren van een schoonmaakbedrijf en het onderhoud/schadeherstel aan voertuigen.

Positief nieuws is, dat de ontvangen giften ruim boven de begroting waren. De bijdragen van particulieren waren opnieuw hoog, onder meer door enkele forse giften, waaronder een legaat. Ook de kerken droegen weer een belangrijke steen bij.

Brood

In natura kwam er ook weer heel veel binnen. Diverse bedrijven uit de regio leverden levensmiddelen zoals zuivelproducten, groenten, fruit, vlees, vleeswaren en brood. Daarnaast zijn er acties gehouden bij 23 winkels/winkelcentra en door negen scholen en 85 kerken. Die leverden respectievelijk 42.000, 10.000 en 35.000 producten op. Ook kwam een groot aantal kerstpakketten binnen, goed voor ruim tweeduizend producten.

Spaarpot

De hogere kosten en noodzakelijke investeringen leverden een tekort van 58 mille op de begroting op. Dit gat is gevuld door een beroep te doen op de spaarpot van de stichting. Dat kan niet nog een jaar. ,,Daarom gaan we dit jaar proberen de inkomsten via sponsoracties te verhogen en de uitgaven te beperken, onder meer door de inkoopprocedures aan te scherpen”, aldus de voorzitter. Doel is de reserves weer op peil te brengen.

,,Op organisatorisch gebied staan we voor de uitdaging om de structuur zodanig te verbeteren dat we de extra uitdagingen - meer, beter en verser voedsel, en van tijd tot tijd meer cliënten - kunnen aangaan.” Bij de opzet van een nieuwe, professionelere organisatie is inmiddels hulp van buiten (de stichting Sesam Academie) ingeroepen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.