Scholieren-’talks’ in De Vorstin

Anne-Lotte is 8.
© Alberdingk Thijm Scholen
Hilversum

Leerlingen, ouders en medewerkers van verschillende scholen houden op 12 oktober in De Vrostin ’een talk’. De talks gaan over onderwijs of de wereld van nu, maar zijn vaak ook heel persoonlijke verhalen.

Ze worden gepresenteerd onder de naam Thijm-talks, naar analogie van de Ted-talks. Het is een idee van Alberdingk Thijm Scholen, het schoolbestuur waaronder zeven middelbare scholen en zeventien basisscholen in en om het Gooi vallen.

Zo vertelt Pim Stikkelorum, leerling van Laar en Berg, over hoe hij als homo uit de kast kwam. Naema Abdi, oud-leerling van het ATC, legt uit waarom ze veganiste is. Jennie Klarenbeek houdt een vurig pleidooi voor het belang van lezen - in het dagelijks leven is zij bibliothecaresse op de International School Hilversum. De jongste spreekster is Anne-Lotte Köhler (8) van basisschool De Binckhorst St. Jan in Laren. Anne-Lotte maakt zich druk over de overbevissing van de zeeën en komt daarover vertellen.

Anne-Lotte heeft al geoefend: „Kijk, daar kan ik dus gewoon heel kwaad om worden!” Ze spreidt met een krachtig gebaar haar armen en buigt zich naar haar publiek toe. Anne-Lotte oefent haar speech voor Thijm-talks. Nu zitten alleen haar vader, een coach en negen andere deelnemers in de zaal. Maar volgende week moet ze voor het echie. Dan staat ze voor een uitverkochte zaal in De Vorstin. De sprekers zijn leerlingen, ouders en medewerkers van de scholen. Gaan de talks dan dus over onderwijs? „Zeker, er komen een paar onderwijsconcepten voorbij”, aldus initiatiefneemster Maaike Luttikhuis. „Maar op onze scholen geloven we dat ook wat je buiten de lesboekjes om leert, er echt toe doet. Dus gaan ook veel talks over andere zaken.”

Ook Pim Stikkelorum (17) beklimt het podium om zijn talk te oefenen. Hij vertelt over hoe hij uit de kast kwam. Pim: „’Homo’ of ’gay’ wordt onder jongeren heel vaak gebruikt als scheldwoord en ik heb aan den lijve ervaren hoe onzeker je daarvan wordt, als je nog op zoek bent naar wie je bent. Daarom roep ik in mijn talk alle onderwijsmensen op om ervoor zorgen dat de sfeer op scholen respectvol is en dat er niet gescholden wordt met ’homo’.’’ Pim maakt zich niet zenuwachtig. „Na mijn coming-out ben ik op mijn school, Laar en Berg, een soort activist voor de rechten van lgbt’ers geworden, en ik sta dus wel vaker voor groepen.”

Thijm-talks, 12 oktober 15.00 uur (deuren open 14.30 uur), De Vorstin, Hilversum. Informatie en aanmelden: thijmtalks.atscholen.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.