New Cool Collective met Mark Reilly in De Vorstin

New Cool Collective en Mark Reilly komen naar De Vorstin.© Foto pr

Klaas Koopman
Hilversum

New Cool Collective en zanger Mark Reilly van de Britse popgroep Matt Bianco vonden elkaar bij toeval. En toen ze samen muziek gingen maken, werd dat een feestelijke mix van jazz en soul, latin en retropop. Zaterdag 9 september doen de Amsterdamse band en de Britse popster De Vorstin aan voor beslist één van de leukste concerten in dit prille winterseizoen.

Benjamin Herman, oprichter van de 23 jaar jonge New Cool Collective, die als (Latin) jazzgroep in een groot deel van de wereld furore heeft gemaakt, legt thuis in Amsterdam uit hoe de combinatie tot stand kwam.

„Matt Bianco heeft een Nederlandse manager die mij benaderde of ik met mijn kwartet een project wilde doen met Mark Reilly. Dat zag ik niet zitten, maar wel met New Cool Collective. En dan niet alleen een aantal optredens, maar er moest iets tastbaars worden gemaakt. Dus een cd.”

De acht man sterke NCC ging de studio in om nieuwe stukken op te nemen. Reilly kwam uit Londen over en luisterde. „Hij zei niks”, vertelt Herman, „maar een paar dagen later stuurde hij ons een aantal teksten die hij op onze muziek had gemaakt en hij had ook muzikaal wat ideetjes ’overgedubt’.”

Mark Reilly kwam opnieuw naar Nederland. Nu werden vijf nummers opgenomen en uitgebracht op een ep getiteld ’The things you love’, waaronder de Matt Bianco- wereldhit ’Don’t blame it on that girl’.

Reilly richtte samen met Mark Fisher in 1982 de Britse popgroep Matt Bianco op. Wellicht zijn er nog complete volksstammen die menen dat Matt Bianco de naam van een popmuzikant is. Nee dus, het is de bandnaam, waarin Reilly en Fisher hun liefde voor bepaalde film(strip)figuren belijden.

Matt Bianco treedt nog steeds in de hele wereld op als een formatie met de twee oprichters en steeds andere muzikanten. Reilly wilde nu dus naast Matt Bianco wat anders en koos daarvoor de Amsterdamse New Cool Collective uit die in de afgelopen 23 jaar eveneens een wereldnaam hebben opgebouwd met hun dansbare, swingende latinjazz en aanverwante muziek.

„Het is fantastisch om met iemand samen te werken die alles al gezien en beleefd heeft en al heel jong wereldberoemd was”, zegt Benjamin Herman. „Mark Reilly was relaxed en creatief om mee te werken. Als New Cool Collective zijn we na veertien cd’s op een punt in ons bestaan dat wij zo’n samenwerking aan kunnen en voor ons zo’n proces ook minder zwaar is.”

De ep ’The things you love’ werd in Nederland goed ontvangen, maar in Japan en Italië vroeg men om een volwaardige cd.

Toegiften

New Cool Collective en Reilly gingen daarom opnieuw de opnamestudio in. De cd met tien nummers is er inmiddels. Op een enkele, opnieuw gearrangeerde Matt Bianco-hit en een NCC-succesnummer als ’Bring it on’ na, zijn het nieuwe stukken van de band en de zanger. Misschien wel het beste dat ze ooit hebben gemaakt.

Mark Reilly staat even dicht bij de jazz als NCC bij de pop. Het repertoire is meer dan voldoende voor een concert met toegiften. Die toegiften zijn noodzakelijk, gezien het enthousiasme van het publiek! Er zijn vorig jaar al optredens geweest van NCC en Reilly in Japan, Italië, Hongarije en ook een aantal in Nederland. Deze week staan drie concerten in Nederland gepland, met op zaterdag dus een optreden in Hilversum.

Te zien

Vrijdagavond 9 september: New Cool Collective & Mark Reilly (Matt Bianco), Podium de Vorstin, Koninginneweg 44, Hilversum. Aanvang: 21.00 uur. Entree: €23

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.