Dag lang blaren roeien voor het goede doel

De roeiers gingen in teams van twee personen tot het uiterste.© foto studio kastermans/leon dakkus

Valentijn Bartels
Ankeveen

,,Het is allemaal voor het goede doel hè’’, lacht organisator Janneke Tol terwijl er twee ploeterende roeiers slingerend de finish naderen.

Het lijkt zaterdag tijdens de twaalf uur durende roei-estafette in Ankeveen wel alsof Koningsdag met een paar maanden vertraging wordt gevierd. Bij de entree van de Ankeveense ijsclub schalt de omroeper al over het terrein en worden volwassenen voorzien van een stempel waarmee ze alcohol kunnen bestellen. Ook ijsclub-voorzitter Peter van Bennekom moet enigszins zuur bekennen dat er de laatste winters niet meer zoveel actie is geweest rondom het imposante clubhuis. Zeventien teams staan na het startsein van burgemeester Martijn Smit van Wijdemeren om 09.12 uur telkens twee roeiers af die na één rondje terug naar de ijsclub moeten varen. ,,Ieder team (zeventien in totaal) roeit voor een ander goed doel en heeft vooraf sponsoren verzameld. Wij halen hier geld op met veilingen, eten en drinken. Het team dat de meeste rondjes vaart, krijgt het meest van die opbrengst’’, vertelt omroeper en organisator Karel Spoor.

Zo roeit een team met uitsluitend vrouwen voor Stichting Het Vergeten Kind, roeit team ’BMOL’ voor een nieuwe geluidsinstallatie voor de ’s-Gravelandse muziekvereniging en roeit de Wijdemeeerse CDA-fractie voor Amref Flying Doctors. En dat blijkt nog niet makkelijk. Raadslid Jan Willem Nienhuis zwalkt over het water met Jitske Haagsma, namens het CDA in de Provinciale Staten. ,,Zoals wel vaker moeten dingen tussen de provincie en de gemeente wel gelijk gaan’’, grapt Wijdemeers fractiegenoot Herman Veldhuisen.

Er is zelfs een heus EHBO-team aanwezig. ,,Wij hebben nog maar vijf mensen met blaren moeten behandelen’’, roept een van hen kort na de lunch. Om daar lachend aan toe te voegen dat ’niet iedereen met blaren zich meldt bij de hulpverleners’. Janneke Tol is zeker niet de enige vrijwilliger tijdens het zonovergoten evenement. ,,Eigenlijk gaat al het geld hier naar goede doelen, daarom is het ook niet mogelijk dit evenement ieder jaar te organiseren. De vorige keer was vijf jaar geleden en ik hoop dat het over uiterlijk vijf jaar weer georganiseerd wordt.’’ ’s Middags landen er parachutisten op het terrein tussen de zwetende roeiers. Ook na 21.12 uur gaat het feest nog lang door. Opbrengst van de dag: ruim 20.000 euro, los van sponsorgeld per team vooraf (18.500 euro).

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.