Soester café weigert jeugd na extreme overlast

Jetty Claus
Soest

D’ Oude Enghe aan de Middelwijkstraat, de enige Soester kroeg waar zestien- en zeventienjarigen nog binnen mochten, weigert sinds zaterdagavond de toegang aan deze leeftijdsgroep. Deze maatregel is genomen na extreme overlast van vaak aangeschoten jeugd.

De jongeren drinken vaak elders in, omdat zij in het café geen alcohol krijgen door de wettelijke grens van achttien jaar. ,,We laten onze tent niet afbreken en kunnen ook niet riskeren dat onze vergunning wordt ingetrokken”, reageert horecavrouw Tineke Baan.

Baan en haar compagnon Jiska van Wijland, pas sinds 1 januari eigenaar, hebben er al flink doorheen gezeten. ,,Waar hebben we voor getekend? We konden we janken na weer zo’n bar en boze zaterdagavond. Honderdvijftig gesneuvelde glazen op één avond, gebroken ruiten, ingetrapte deuren en veel burenoverlast. Honderden euro’s schade in een weekeinde. Buurtbewoners schreven brieven naar gemeente en politie. We zagen geen andere uitweg. Ze hebben hun eigen glazen in gegooid.”

Niet waterdicht bleek ook de strenge bewaking aan de deur met het tonen van het identiteitsbewijs en het uitdelen van een polsbandje. ,,Ze vragen dan een oudere vriend om bij de bar een biertje te halen. Ze zijn al in de olie als ze aankomen fietsen met sterke drank in de hand, waarna ze flessen en bierblikjes in de tuinen bij buren gooien.”

Tot voor vorige week had zij op zaterdagavond 290 bezoekers. Door de maatregel was het het afgelopen weekeinde veel minder druk. Baan neemt het forse omzetverlies voor lief. ,,Je merkt dat 30-plussers nu weer terugkomen.”

De Facebookpagina van D’Oude Enghe ’ontplofte’ na de bekendmaking. Ook reacties van ouders die bezorgd zijn dat hun kinderen naar Amersfoort gaan fietsen voor cafébezoek.

,,De bal ligt nu bij de gemeente”, aldus Baan. De vorige eigenaar Vincent van der Wardt begon er vorige zomer mee om samen met de gemeente de overlastgevende jeugd van de straat te houden.

lees verder regio 3

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.