Emoties rond 'zuinig verleden' Wijdemeren

Casper van den Broek
Wijdemeren

Was de ’zuinige tijd’ van voormalig wethouder Gert Zagt een zegen voor Wijdemeren? Of heeft hij de gemeente door niet te investeren juist de vernieling in geholpen? Het was donderdagavond de grote vraag tijdens een gemeenteraad vol emoties, verwijten, maar vooral van ingehouden woede.

Tot voor kort leek het verhaal zo mooi. Na jaren op zwart zaad te hebben gezeten, eigenlijk al vanaf de totstandkoming van Wijdemeren in 2002, is de huishoudportemonnee van de gemeente weer redelijk op orde.

Onder het bewind van financieel wethouder Gert Zagt, toen nog van Dorpsbelangen, is er rigoureus bezuinigd.

Waarschijnlijk was Zagt, inmiddels raadslid voor De Lokale Partij, de laatste weken iets te triomfalistisch over zijn verleden. Hoewel hij ook andere politieke partijen complimenteerde voor hun steun en inzet.

Frontale aanval

De frontale aanval die het CDA, toen oppositiepartij, nu in het college, lanceerde had dan ook het effect van een steen in de vijver. Volgens het nieuwe raadslid Jan Willem Nienhuis heeft Zagt er juist een puinhoop van gemaakt en financiële posten over het hoofd gezien.

Zo is 190.000 euro voor wijkpost De Spot in Nederhorst een jaar te laat afgeschreven en 827.000 euro voor de wethouderspensioenen. ,,Het huidige college is ambitieus en wil juist investeren na jaren van stilstand onder het vorige college’’, aldus Nienhuis bij de bespreking van de jaarrekening 2014.

Aangedaan

Raadslid Zagt ging vervolgens niet in op de aantijgingen en verwees naar financieel wethouder Joep Frijdal. Die had zich gedistantieerd van de uitspraken van het CDA.

Zagt was de dag daarna nog merkbaar aangedaan. ,,Ik heb me tijdens de vergadering niet willen verlagen tot een welles-nietesspelletje’’, reageert hij. ,,Wat me erg pijn heeft gedaan is dat zij het woord ’rekenmeester’ gebruiken om mij weg te zetten.’’

,,Blijkbaar hebben ze behoefte om die zuinige tijd af te schilderen als een no nonsense-periode waarbij alles in Wijdemeren heeft stilgestaan’’, vervolgt hij, ,,Maar ze vergeten hoe slecht we er voor stonden. We konden ons niets permitteren en we hebben alles in het werk moeten stellen om aan een toezicht van de provincie te ontsnappen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.