Huizer opgepakt ’na etnisch profileren’

Estella Heesen
Laren

,,Ik ben er van overtuigd dat ik vanwege mijn huidskleur ben aangehouden.’’ Dat zei de 31-jarige Romana J. uit Huizen voor de rechtbank in Lelystad over het gedoe dat hij met de politie in Laren had op 30 december van het vorig jaar.

De politierechter had er geen oren naar en veroordeelde hem tot een werkstraf van 100 uur wegens onder meer weerspannigheid en belediging van de politie.

,,Onbegrijpelijk’’, reageerde de advocaat na de zitting. Hij overweegt hoger beroep. In het vonnis zit ook een verkeersdelict verwerkt waarbij J. een man hinderde en sneed op de A6. Daar heeft hij ook een voorwaardelijk ontzegging van de rijbevoegdheid gekregen.

Het was half vier ’s nachts toen de Huizer lopend op de weg naar huis werd aangehouden in Laren. J. had nogal wat achter de rug die avond. Na een aanrijding met de auto had de ambulance hem meegenomen naar het ziekenhuis Ter Gooi in Hilversum met hartklachten.

Na alle controles besloot hij naar huis te gaan. ,,Ik wilde graag naar huis omdat ik was overdonderd door het ongeluk.’’ Omdat niemand hem een lift kon bieden, besloot J. naar Huizen te gaan lopen.

Ter hoogte van Laren werd hij plotseling van achteren beetgepakt. Hij schrok en zwaaide naar achteren met zijn arm. Hij had niets gehoord omdat hij muziek op zijn oren had. Het bleek een agent. Ze hadden een melding gekregen van iets verdachts in Laren en omstreken en vroegen J. naar zijn identiteitsbewijs.

Maar J. had geen identiteitsbewijs want dat lag nog in zijn auto. Wel liet hij de stickertjes op zijn borstkas van het hartonderzoek zien. Maar dit had geen effect. Hij werd gefouilleerd, in de boeien geslagen en binnen no time zat hij achter in de politieauto.

Belediging

Eén en ander was niet zonder slag of stoot gegaan. J. verweerde zich en was kwaad. In de auto riep hij: ,,Kankerflikkers.” Dat leverde hem een aangifte van weerspannigheid en belediging op.

Uiteindelijk kon J. ’s middags om drie uur het politiebureau verlaten. ,,Het voelt gewoon niet goed wat hier gebeurd is’’, zei advocaat Nuijten. ,,Het escaleerde niet alleen vanwege het gedrag van mijn cliënt maar ook vanwege het optreden van politie. Er is hier sprake van etnisch profileren.’’

Hij stelde dat de melding van de politie heel vaag was. Maar vooral vond hij het opmerkelijk dat een fietser die aan de overkant van de straat reed gewoon kon doorrijden. Helaas stond die fietser niet in het verbaal dat de agenten hadden opgemaakt en ook waren ze vergeten te melden dat J. stickertjes van het hartonderzoek op zijn lijf had zitten.

,,Natuurlijk had mijn cliënt niet mogen schelden. En had hij rustig moeten uitleggen hoe het zat. Daar heeft hij ook spijt van. Maar dat de emotie hoog opliep bij hem is begrijpelijk.’’

De politierechter vond dat Romano de procedure had moeten ondergaan en achteraf een klacht had moeten indienen. Volgens hem was het optreden van de politie heel terecht omdat er een melding was gedaan.

,,De politie doet zijn werk. Er is een verdachte situatie waardoor zij extra alert zijn. U voelt dit als etnisch profileren. Maar de politie mag dit doen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.