Situatie van bedrijven als Tomin is ’nationale ramp’

Ronald Frisart
Wijdemeren

’Een nationale ramp’ vindt Stan Poels (PvdA/Groenlinks) de situatie waarin politiek Den Haag sociale werkbedrijven als Tomin heeft gebracht.

Hij zei dat dinsdagavond, toen de Wijdemeerse raadscommissie maatschappelijke en sociale zaken de Tomin-jaarcijfers 2016 besprak. „Het WSW-deel van de Participatiewet is een mission impossible voor gemeenten”, aldus Poels.

Hij doelde erop dat bedrijven als Tomin van Den Haag steeds minder geld krijgen voor mensen die ze tot 2015 aan werk hielpen in het kader van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en nu op grond van de Participatiewet. Anderzijds stijgen de personeelskosten verder.

Wethouder Sandra van Rijkom (werk en inkomen) onderschreef Poels’ woorden. „Ik hoop dat er een andere visie komt, want het is echt moeilijk om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan werk (bij gewone bedrijven, red.) te helpen”, zei ze.

Daarnaast noemde ze het ’heel ingewikkeld om met negen partijen op één lijn te komen’. Ze doelde op de negen gemeenten die eigenaar zijn van Tomin en alle zijn vertegenwoordigd in het algemeen bestuur van het sociaal werkbedrijf.

In 2016 maakte Tomin ondanks alles toch nog 277.000 euro winst. Dat is ’een pluim’ waard, aldus Van Rijkom. Volgend jaar schiet Werkvoorzieningschap Tomin echter in de rode cijfers.

Het schap plus de bijbehorende BV hebben 20 miljoen euro eigen vermogen. Van Rijkom wees erop dat dat voor een flink deel bestaat uit ’vastgoed en heel dure machines’ en dus niet uit een riant spaarvarken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.