GGD: 'Minder zorg om drinkende jeugd'

Foto ANP

Marjolein Vos
Hilversum

De GGD Gooi en Vechtstreek schrikt niet erg van het gemak waarmee jongeren onder de achttien aan alcohol komen, ook in de horeca. Dat blijkt uit een reactie van Irma Laméris, programmaleider ’Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd’. Die geeft ze op verzoek van burgemeester Broertjes naar aanleiding van de berichtgeving in deze krant over op grote schaal te jong drinken in de regio.

Volgens Laméris is ’een grote groep alcoholverstrekkers’ zich bewust van de nieuwe regel (niet drinken onder de achttien jaar). ,,Maar de jeugd is slim en creatief, heeft voor een groot deel lak aan de nieuwe regel van de overheid en zorgt dat ze toch kan drinken.’’ Ook constateert Laméris dat ’een grote groep ouders niet streng is ten aanzien van alcohol onder de achttien jaar’. De GGD-deskundige erkent dat het lastig is om zestien- en zeventienjarigen die al drinken sinds dit jaar ineens droog te leggen.

Horecagelegenheden die zich volgens de jeugd die in deze krant aan het woord kwam niet houdt aan de nieuwe regel, zou een toezichthouder over de vloer moeten krijgen. ,,Eens vragen wat deze alcoholverstrekkers doen om te zorgen dat jongeren onder de achttien geen alcohol krijgen, of om ze bij zichtbare overtreding een boete op te leggen.’’ Tegelijk pleit Laméris ervoor alcoholverkopers die het goed doen te complimenteren. Op dit moment is er een zogenoemde mysterieshopactie gaande. Een vijftien- en een zeventienjarige proberen in de regio alcohol te kopen.

Dat de GGD zich niet zo druk maakt, komt vooral door de nieuwste cijfers over het alcoholgebruik van tweede- en vierdeklassers in het voortgezet onderwijs. Aan het onderzoek werkten vierduizend leerlingen van zestien scholen in de regio mee. Minder Gooise jongeren drinken en minder jongeren drinken overmatig (binge). De gunstige cijfers komen vooral voor rekening van de tweeduizend tweedeklassers. Vierdeklassers drinken nog steeds flink. De gemiddelde leeftijd waarop een Goois kind voor het eerst alcohol nuttigt, is gestegen naar 13,4 jaar. In 2005 was dit nog 12,3 jaar en in 2008 12,8 jaar.

De GGD concludeert dat de integrale aanpak (preventie, toezicht, handhaving) goed werkt. ,,Maar we zijn er nog niet. Nog steeds is er een groep jongeren die op jonge leeftijd flink drinkt.’’ Laméris ziet de nieuwe leeftijdsgrens als ’geweldige stimulans’ om jongeren, ouders en alcoholverstrekkers te blijven bestoken. Overigens wijst ze erop dat de nieuwe regel gewenningstijd vergt. ,,De landelijke overheid spreekt niet voor niks van een vijfjarige NIX18-campagne.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.