Eerste verlies Eemdijk ondanks man meer

Jacob-Jan van de Groep
Bunschoten-Spakenburg

Eemdijk heeft het eerste puntverlies van de competitie geleden. Op eigen veld waren de ’Diekers’ op de belangrijke momenten niet scherp genoeg tegen Staphorst en dat uitgerekend op de eerste open dag in de historie van de club.

De stemming was na afloop niet best en dat had alles te maken met wat er al halverwege de eerste helft was gebeurd: de doorgebroken Jasper Bolland werd door Staphorst-keeper Rene Oosterhof neergehaald en arbiter Henshuijs gaf een strafschop, maar slechts geel voor de doelman. ,,Hij moet daar gewoon de regels hanteren en rood geven’’, reageerde Eemdijk-trainer Ulrich Landvreugd furieus. Justin Sporkslede was het met zijn trainer eens. „De scheidsrechter wilde de keeper beschermen en gaf als uitleg dat hij de nieuwe regels van de KNVB hanteert. Hij doet ons echt te kort.’’

Na een uur voetballen op sportpark De Vinken kwam Staphorst alsnog met tien man te staan, toen Lars Heuvelman direct rood kreeg na een overtreding op Klaas Bout vlak buiten het strafschopgebied. Daarbij leek juist niet veel aan de hand. De ’groenen’ profiteerden niet van het overtal in het laatste halfuur, tot grote ergernis van Sporkslede. ,,Als wij Staphorst uit krijgen, gaan wij ze helemaal opvreten. Ik baal hier enorm van want dit was onnodig.”

Landvreugd was ook flink teleurgesteld. „Zij noemen zich titelkandidaat en dat hebben ze totaal niet laten zien. Wedstrijden zoals deze moet je gewoon winnen, zeker tegen tien man. En dat doen we niet. Dat vind ik zonde en zuur puntverlies.”

Het duel begon als een schaakspel, tot Jeroen van der Meer met een van richting veranderd schot de bezoekers na een kwartier op voorsprong bracht. Kort daarna maakte Jan de Graaf vanaf elf meter gelijk. Na rust was Eemdijk de meest aanvallende ploeg en met elf tegen tien verwachtten de vele toeschouwers dat de thuisploeg zou doordrukken.

Dat lukte niet. Staphorst profiteerde van miscommunicatie in de organisatie bij Eemdijk en de geheel vrijstaande Camiel Fidom kon simpel binnenkoppen. „We hadden wat wisselingen door een blessure en daarom was hij niet meer mijn man. Toch scoorde hij en was hij het mannetje, terwijl hij eigenlijk geen goede bal geraakt heeft”, bromde Sporkslede na afloop gefrustreerd. Met man en macht ging Eemdijk op zoek naar de gelijkmaker en invaller Nicky Baggelaar gaf de thuisploeg die bevrijdende goal. Rob Mijnheer had echter het laatste woord en scoorde in de slotfase uit de kluts.

Meer nieuws uit Sport Regionaal