Liander bracht brandweer niet in gevaar

Liander bracht brandweer niet in gevaar
© Archieffoto Caspar Huurdeman
Hilversum

Het was niet netbeheerder Liander die de brandweer in gevaar bracht vorig weekeinde bij het blussen van het transformatorhuis van Prorail langs het spoor in Hilversum. Een niet werkende schakelaar in het gebouw was er de oorzaak van dat er nog stroom aanwezig was terwijl de brandweer te horen had gekregen dat het gebouw spanningsloos was.

Dat blijkt uit de eerste voorlopige conclusies van een gesprek tussen Liander, Prorail en de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Dat gesprek vond vrijdag op initiatief van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum plaats.

Kort na de brand deelde Broertjes nog officieel mee dat Liander gevraagd was door de brandweer de stroom eraf te halen, maar dat dat uiteindelijk niet gebeurd bleek. Die conclusie wordt nu bijgesteld. Door een fout in het schakelsysteem blijkt dat een deel van de stroom voor de bovenleiding van het spoor nog in het transformatorhuis aanwezig was. De brandweer ontdekte dit op tijd en moest daardoor wachten met blussen om elektrocutiegevaar te voorkomen.

Uit de eerste bevindingen blijkt dat de brandweer Prorail heeft verzocht om hun eigen installaties spanningsloos te maken. Liander werd gevraagd dat te doen voor de hoogspanningsaansluiting. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand die zaterdagochtend in het stroomgebouw ontstond loopt nog. Besloten is dat Prorail, Liander en de Veiligheidsregio samen optrekken in het onderzoek.

Daarnaast gaan Prorail en Liander met de brandweer om tafel om de gebeurtenissen door te spreken en om voorlichting te geven over de stroomvoorziening in dergelijke transformatorhuizen. Door het incident was het treinverkeer een week ontregeld. Er konden door te weinig stroom geen Intercity’s stoppen in Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.