Volle bak in daklozenopvang Hilversum: ’Geen mens slaapt in bos’

Restant van een woonplek in het bos aan de Soestdijkerstraatweg.© Henk Runhaar

Henk Runhaar
Hilversum

Siberische kou is in aantocht, maar nu al is het zo koud dat in de regio Gooi en Vechtstreek alle ’verloven’ om buiten te slapen zijn ingetrokken. Dat betekent volle bak in regionale daklozenopvang De Cocon in Hilversum.

Mensen die zich nog niet hebben gemeld bij de opvang, worden opgespoord door hulpverleners. Volgens Harro Koeleman, namens Kwintes verantwoordelijk voor de opvang in de regio, is dat steeds minder werk.

„De boswachters in het gebied hebben vorig jaar opdracht gekregen beter op te letten en schakelen ons eerder in als ze iemand ontdekken die in het bos leeft. Daardoor kregen we drie of vier nieuwe daklozen in beeld. Nu is het aardig onder controle.”

Echtpaar

Koeleman mist nog maar drie daklozen. Behalve een ’kwetsbare persoon’ die weigert in De Cocon te slapen gaat het om het ’boeddhistische echtpaar’.

Het stel is bekend van de vele overnachtingen op het spoorviaduct bij het Mediapark. Ze zijn al een tijdje uit beeld. Koeleman: „Heel af en toe komen ze nog wel hier. Kennelijk hebben ze een betere schuilplaats gevonden.”

De Cocon heeft in de winterperiode veertig slaapplaatsen, inclusief veldbedden. Mensen die er wegens wangedrag niet welkom zijn, kunnen terecht in GGZ-instelling De Rembrandthof in Hilversum.

Kampjes

Volgens GNR-boswachter John Didderen is het wel heel optimistisch om te stellen dat er in deze regio niemand meer in de natuur leeft. Hij wijst op ’vergeten’ bossen, zoals het gebied in de hoek Soestdijkerstraatweg/A27.

In het heuvelachtige gebied zijn verschillende verlaten kampjes te vinden. „Maar nu slaapt er niemand, hoor”, verzekeren Hilversumse vriendinnen Miranda van Rijn en Annette Pos, die er vaak wandelen met hun honden.

Op het Staatsbosbeheer-terrein voor wildkamperen even verderop staat al maanden een tentje. Donderdag was er niemand. Het is de eigenaar van de tent wél ernst, blijkt uit het cijferslot waarmee de rits is dichtgemaakt. Boswachter Didderen vindt nog regelmatig verlaten schuilplaatsen. „Laatst nog in het Spanderswoud.”

Lees ook: Hilversums raadslid Louis van Leeuwen plotseling overleden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.