Winkeliers: nu is de Gijsbrecht in Hilversum aan de beurt

Annemarie de Jong
Hilversum

Voortaan het eerste kwartier gratis parkeren ’met je mobiel’ op de Hilversumse Gijsbrecht van Amstelstraat én zitbankjes om te relaxen.

Twee actiepunten die wethouder Wimar Jaeger (economie) al na de zomer wil uitvoeren om het winkelgebied vitaal te houden. ,,Tegenwoordig betaalt 70, 80 procent parkeren met een mobiele app. Het moet te regelen zijn dat de teller pas na een kwartier gaat lopen.”

Jaeger belooft ook snel de overgang tussen de smalle stoep en het fietspad ’met kleur te markeren’. ,,Die is nu diffuus, voor je het weet heb je een fietswiel achterin geparkeerd gekregen.”

Knetterhelder

Uit handen van de winkeliers ontving hij gisteren in Studio Pasta - natuurlijk op de Gijsbrecht - het plan van aanpak ’De ideale Gijsbrecht 2017-2022’. ,,Geen vage ambities maar een knetterhelder toekomstbeeld dat enkel nog moet worden uitgevoerd”, jubelt Renske Schriemer, voorzitter van Stichting Ondernemersfonds De Gijsbrecht en eigenaar van het Speelpakhuis. In de toekomstvisie van 130 ondernemers is de winkelstraat over vijf jaar veilig en mooi, dankzij een nieuwe inrichting. Door het instellen van een 30 kilometerzone kan de fiets naar de rijbaan en ontstaat er meer ruimte voor winkelend publiek.

Parkeergarage

Er zijn bankjes, speelobjecten, meer groen en een openbaar toilet. Parkeren gaat er fors op vooruit met een vurige gewenste parkeergarage in de buurt. Vrachtwagens mogen niet meer de hele dag in de straat bevoorraden. Er komt een centraal laad- en lospunt van waaruit elektrische voertuigen goederen naar de winkels brengen. Bovendien wordt geprobeerd supermarkt Marqt en sportzaak Bever aan te trekken.

Daghoreca

Een quick scan legde in 2016 een aantal pijnpunten bloot. De straat oogt hier en daar sleets en rommelig en er is te weinig daghoreca. ,,De Gijsbrecht is een straat met een mooie mix van zelfstandige ondernemers en ketenwinkels. Maar naast kansen zijn er ook knelpunten. De verkeersveiligheid staat onder druk, parkeren, laden en lossen zijn lastig en de verblijfsruimte sluit niet aan bij de kwaliteit van het aanbod in de straat”, aldus de ondernemers.

Na alle aandacht voor het centrum van Hilversum vinden zij dat ’hun’ Gijsbrecht nu aan de beurt is. ,,We voelen echt de noodzaak om vol voor verandering te gaan.”

Wethouder Jaeger ’omarmt’ de visie en hoopt dat ook het volgende college na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 ’mee gaat in de plannen’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.