Hilversum komt met blowverbod

Sanne Zwaneveld met haar kinderen in het Dudokpark.

Sanne Zwaneveld met haar kinderen in het Dudokpark.© Henk Runhaar

1 / 2
Henk Runhaar
Hilversum

In de strijd tegen overlast heeft de gemeente Hilversum het blowverbod van stal gehaald. Drugsgebruik is verboden in het Dudokpark, pal naast het raadhuis van Hilversum, en op de Monseigneur van de Weteringstraat.

Het verbod in het Dudokpark geldt sinds 1 april en is van kracht tot 1 oktober dit jaar. Aanleiding is het feit dat omwonenden van het park gebukt gaan onder ’stelselmatige’ overlast van blowende jongeren.

In het park hingen al borden met onder het kopje ’afspraken’ een viertal gedragsregels. Zo mogen bezoekers geen lawaai maken, bijvoorbeeld door muziek hard aan te zetten. Alcohol en drugs waren er sowieso al verboden. Andere overbekende en nogal algemene regels die er gelden: na tien uur ’s avonds moet het rustig zijn en hondenpoep moet worden opgeruimd.

Eronder hangt nu het bordje ’Blowverbod wegens overlast in de buurt’. Dat had Sanne Zwaneveld, die iets verderop woont, nog niet gezien. Ze zit bij het speeltuintje in de zon met haar dochter van twee jaar en zoon van acht weken. Het Dudokpark is een favoriet uitje van het gezin. ,,Ik heb ze hier wel zien blowen. Als je er dan aan komt met je kinderen, zeggen ze ’we gaan wel weg’. Ze willen niet dat kinderen er last van hebben. Terecht natuurlijk.’’

Onveilig

Op de Mgr. Van de Weteringstraat geldt het blowverbod sinds half maart. Reden is dat omwonenden klagen over in hun auto wiet en hasj rokende klanten van coffeeshop Andorra aan de Schapenkamp. Bewoners voelen zich er zelfs onveilig door en durven de straat niet meer op. Het verbod in het woonstraatje achter het politiebureau geldt tot 15 september. In mei evalueert de gemeente samen met onder meer de buurt of het blowverbod het gewenste effect heeft.

Een woordvoerster van burgemeester Pieter Broertje benadrukt desgevraagd dat niet overal waar wordt geklaagd over drugsgebruik een blowverbod wordt ingesteld. ,,Er moet sprake zijn van stelselmatige overlast. De burgemeester bespreekt het voornemen om een blowverbod in te stellen eerst met de politie en het Openbaar Ministerie.’’

Bij het verbod horen altijd aanvullende maatregelen als meer toezicht, bebording en het plaatsen van paaltjes. Broertjes laat weten dat er op dit moment geen andere gebieden in Hilversum in aanmerking komen voor een blowverbod.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.